Koninklijke onderscheiding voor Rutger Engelhard voor inzet Nieuw Leids Bolwerk

Rutger Engelhard (rechts op de foto) samen met Hans Sparreboom, januari 2020.© Leidsch Dagblad

Rutger de Quay
Leiden

Rutger Engelhard, scheidend voorzitter van het burgerinitiatief Nieuw Leids Bolwerk (NLB) is voor zijn inzet als vrijwilliger bij verschillende organisaties benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Donderdagmiddag kreeg hij de bijbehorende versierselen van locoburgemeester Fleur Spijker.

Na zijn pensionering in 1996 stond Engelhard aan de wieg van de Stichting One World Nederland. Dat was een journalistiek mediaplatform dat stond voor een ’eerlijke en duurzame wereld’. Anno 2021 trekt het platform tot twee miljoen unieke bezoekers per jaar.

Daarnaast was Engelhard adviseur bij de coöperatieve vereniging Euforic, een internationale coöperatie van instellingen betrokken bij kennismanagement ten behoeve van internationale samenwerking. Ook was hij medeoprichter, penningmeester en adviseur van The (Knowledge) Broker, een online magazine waarbij internationale samenwerking op het gebied van kennismanagement ten behoeve van beleidsvorming centraal stond.

Van 2000 tot 2004, tijdens ’roerige jaren’, was Engelhard penningmeester van het bestuur van de PvdA-afdeling in Leiden en van 2012 tot 2016 was hij penningmeester van de Stichting Vrienden van het Singelpark. In dezelfde periode was hij tevens actief als covoorzitter van de Wijkvereniging Noordvest-Molenbuurt.

Het Nieuw Leids Bolwerk werd opgericht als actiegroep tegen de plannen over de herinrichting van het Energiepark. De bewonersgroep wilde met een nieuw alternatief plan komen en daarom werd onder voorzitterschap van Rutger Engelhard het Nieuw Leids Bolwerk opgericht. Bewoners en stadspartners kwamen met een gebiedsconcept 'Energiebuurt' voor het 'Energiepark en omgeving'. De gemeente koos het samenwerkingsverband van het burgerinitiatief NLB, Bouwfonds Property Development, Steenvlinder en de MeyerBergman Erfgoed Groep als partner voor de herontwikkeling van het Energiepark in Leiden een unieke samenwerking tussen bewoners, markt en gemeente.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.