’Was een maand geleden tekeer gegaan over de kwaliteiten van De Roon en je werd raar aangekeken’ | EK-column

Hein ten Berge

Het is toch bijzonder hoe we altijd maar met z’n allen op zoek zijn naar een zondebok. Of eigenlijk is treurig een beter woord. Is het EK al begonnen dan? Nee, de eerste wedstrijd van Oranje staat pas zondag op het programma. Maar dat is geen reden om alvast iemand tot pispaaltje te bestempelen.

Dat de bondscoach in de aanloop naar een toernooi constant op een schopstoel zit, is een bekend gegeven. Frank de Boer heeft de laatste weken al ondervonden dat iedere verspreking of onhandigheidje kan rekenen op een storm van kritiek. Het brevet van onvermogen ligt al klaar. Het hoeft alleen nog uitgeprint te worden. Dat is het lot van de bondscoach.

Maar de pijlen van de media en de andere zeventien miljoen bondscoaches worden nu massaal gericht op een speler. Nee, het EK is nog steeds niet begonnen. Maar Marten de Roon heeft met zijn mindere optredens in oefenwedstrijden al volledig afgedaan. Hij wordt ook opeens Maarten of Martin genoemd.

’Het is een slecht teken als De Roon vaak aan de bal is’, zei Frank de Boer. Daarmee bedoelend dat De Roon anderen beter moet laten voetballen door de balans in het team te bewaken. Nee, die De Roon kan dus niet voetballen, maken wij er voor het gemak maar van.

Was een maand geleden tekeer gegaan over de kwaliteiten van De Roon en je werd raar aangekeken. Leuke Rotterdamse jongen en ook zo gewoon gebleven. Dit soort spelers kon Oranje juist goed gebruiken. En was hij niet een van de grote spelers bij Atalanta dat zich brutaal in de top van Italië had genesteld?

In Nederland stellen we het liefst tien Frenkie de Jongs en een keeper op. Lasse Schöne verwoordde het in zijn tijd als aanvallende middenvelder bij Ajax mooi. ’Als we met tien Lasse Schönes spelen, word ik topscorer van Nederland. Maar we winnen alleen geen enkele wedstrijd.’

1a7e387e-ca9e-11eb-b696-02d1dbdc35d1.pdf

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.