Hoogleraar Islam Jan Just Witkam geëerd met portret op de Universiteit Leiden

Emertitus-hoogleraar Witkam bij zijn portret op de Universiteit Leiden.

Emertitus-hoogleraar Witkam bij zijn portret op de Universiteit Leiden.© Universiteit Leiden

Nikki Brands
Leiden

Het onderzoek van emeritus-hoogleraar Jan Just Witkam naar islamitische geschriften is deze week bekroond met een professoraal portret op de Universiteit Leiden.

Witkam ontleedde duizenden islamitische documenten uit verschillende eeuwen en deed belangrijke ontdekkingen. „Op de Leidse universiteit wordt een enorme schat aan islamitische geschriften bewaard”, zegt hij. „Daar werd ik in 1974, alweer een half mensenleven geleden, beheerder van. Nu word ik daar tot mijn grote vreugde voor in het zonnetje gezet.”

De professor deed onder andere onderzoek naar Dala’il al-Khayrat (’De Gids tot het Geluk’), een belangrijk gebedenboek uit de 15e eeuw. „Wat opvalt is dat er in eerdere versies van het boek twee plaatjes van het huis van profeet Mohammed in Medina staan, maar later werd één daarvan vervangen door een afbeelding van het huis van God in Mekka. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat dit kwam door een overtuiging in de 18e eeuw dat profeet Mohammed overmatig geëerd werd.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Afbeelding uit Dala'il al-Khayrat. Medina (links), Mekka (rechts).

Afbeelding uit Dala'il al-Khayrat. Medina (links), Mekka (rechts).© Jan Just Witkam

IJdel

Op het portret, geschilderd door kunstenares Suzanne Joubert uit Montreal, wordt Witkam omringd door de collectie die hij beheert. De professor is tevreden over het eindresultaat, maar vond het wel even spannend. „Men is ijdel, of men is het niet. Ik heb me wel met de schetsen van de schilder bemoeid. Uiteindelijk is het gelukkig heel fraai geworden.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.