Kunstcentrum Kaasmarkt gaat ten onder aan ononderhandelbaar aankoopbedrag van 1,7 miljoen

Een impressie van het nieuwe kunstcentrum.© Archiefafbeelding

Loman Leefmans
Leiden

Als de vraagprijs van 1,7 miljoen euro niet omlaag gaat, komt het plan voor een stedelijk kunstcentrum aan de Kaasmarkt ernstig in het gedrang. Dat meldt Jaap Metzlar, woordvoerder van de kunstenaars die van de Kaasmarktschool een stadsatelier willen maken. ,,Dit botst’’, voorspelt hij.

De hele Kaasmarkt wordt binnenkort grotendeels vernieuwd. Het plein wordt een stuk groener, parkeerplaatsen verdwijnen en diverse bouwplannen verrijzen op verschillende hoeken. Aan een van de zijden staat de Kaasmarktschool en die is al decennialang het domein van een diverse groep kunstenaars.

Het stadsbestuur gaf die artistieke ’bewoners’ de keuze; maak een mooi en financieel deugdelijk plan voor een vernieuwd kunstcentrum en jullie mogen blijven. Anders komen er appartementen, door een projectontwikkelaar naar keuze.

Lees ook: Plan voor kunstcentrum Kaasmarkt verpakt in een bidbook van 53 pagina’s

Visie

De looptijd van die speciale afspraak voor Metzlar en consorten eindigt eind volgende maand. Hoewel de daarvoor opgerichte stichting een projectontwikkelaar als partner en hulp in de arm hebben genomen, is er nog steeds geen deal. En dat komt volgens Metzlar omdat de gemeente vasthoudt aan het aankoopbedrag van 1,7 miljoen euro.

,,Die prijs is gebaseerd op woningbouw, maar wij willen een toegankelijk, inclusief, divers en verbindend kunstcentrum. Met veel kunstvormen en muziek, toneel voor mensen met verslavingsproblemen en fotografie voor autisten. Dat is de visie.’’

Metzlar zegt een gedegen plan te hebben, maar een goede exploitatie is volgens hem met een dergelijk hoge startuitgave niet mogelijk. ,,Dus vraag ik vrijheid om te onderhandelen over die prijs en of de ons gegeven termijn die in juli afloopt, met een half jaar kan worden verlengd.’’

Woningen

De woordvoerder sprak donderdagavond digitaal een groep raadsleden toe. Een van hen, Walter van Peijpe van GroenLinks, vroeg aan Metzlar of een deel van de Kaasmarktschool niet gebruikt kan worden voor nieuwe woningen.

Dat zou de financiële uitgangspositie van het hele project een stuk gunstiger maken. Volgens Metzlar is dat echter niet mogelijk. ,,Het strookt niet met onze visie, en zo groot is het gebouw nou ook weer niet.’’

Of de Kaasmarktschool-kunstenaars en hun stichting op coulance vanuit de gemeenteraad kunnen rekenen, wordt in de loop van volgende maand bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.