Geslaagd! Eindelijk tijd voor iets anders dan boeken. ’Ze huppelde door het huis na het telefoontje van mijn mentor’

Het vriendinnengroepje van Aimée en Helen na afloop van hun examen in het Corpus. Een week later waren zij in zonnigere oorden.

Het vriendinnengroepje van Aimée en Helen na afloop van hun examen in het Corpus. Een week later waren zij in zonnigere oorden.© Archieffoto Hielco Kuipers

Chiara Mars & Niels Held

Inmiddels weten alle examenkandidaten of ze geslaagd zijn. Het is daarom een mooi moment om een rondje te doen langs - hopelijk voormalige - leerlingen die na hun examens met deze krant spraken. Met natuurlijke de brandende vraag hoe ze het afsluiten van hun middelbare schooltijd gevierd hebben. En nog belangrijker: zijn ze geslaagd?

Na haar eindexamen filosofie op het Stedelijk Gymnasium kwamen we Phebe tegen. De vijftien kantjes die ze vol schreef waren voldoende: het examen haalde ze. Evenals de rest van haar examens, waardoor ze kan zeggen dat ze met vlag en wimpel geslaagd is voor haar vwo. „Het filosofie-examen was goed gemaakt. Iedereen had uiteindelijk hoger dan verwacht.”

Albufeira

Het was nog even doorzetten de laatste dagen. „Ik had na het weekend nog een toets, terwijl de rest van mijn vriendinnen al klaar waren. Maar ik heb het allemaal overleefd”, zegt Phebe lachend. En dat mag natuurlijk gevierd worden. „Het was nog even spannend, maar de dag voor vertrek hoorden we dat we naar Albufeira in Portugal konden.”

Eenmaal daar hebben Phebe en haar vriendinnen alle examenstress van zich afgeschud. „We gingen er vanuit dat we niks konden doen, maar er was meer te doen dan in Nederland. Portugal ging wel weer terug op oranje terwijl we er waren, dus bij terugkomst moesten we in quarantaine. Ik mag me over vijf dagen laten testen, maar het was het meer dan waard!”

Ook vriendinnen Helen en Aimée genoten van hun slagen in het zonnige Portugal. „Hoewel alles in Albufeira al om half elf ’s avonds dicht moest, konden we afspreken bij vrienden”, vertelt Aimée. Wat bleek? Heel veel examenleerlingen waren naar de populaire kustplaats gevlogen. De vriendinnengroep, acht in totaal, heeft na terugkomst in Nederland de uitslag gevierd met een kleine borrel. „Er zijn dit jaar geen examenfeestjes, ook de diplomering is waarschijnlijk via een livestream vanuit de gymzaal”, zegt Helen wat teleurgesteld.

Bijbaan

Niet iedereen stapt na het laatste examen op het vliegtuig naar een warm vakantieoord. Twan vult zijn vrije tijd door te gaan werken. We spraken hem net na zijn examen economie op het Driestar. „Economie heb ik gehaald en de rest van mijn examens gingen ook lekker!”

Vanuit zijn bijbaantje in Noordwijk vertelt Wijnand, voormalig leerling van het Luzac , trots dat hij geslaagd is. Omdat hij vorig jaar zakte, was zijn examenperiode extra spannend. Zijn moeder is dolblij met het nieuws. „Ze huppelde door het huis na het telefoontje van mijn mentor.” Net als de rest heeft hij grote toekomstplannen, maar daar is hij op dit moment nog even niet mee bezig.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.