Minister Dekker wil jeugdgevangenis Teylingereind uitbreiden

Teylingereind in Sassenheim, vanuit de lucht.© Archieffoto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Sassenheim

Demissionair minister Dekker (rechtsbescherming) overweegt om het aantal plekken in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim uit te breiden.

Dat zei hij in reactie op berichten van de NOS over het groeiende aantal minderjarigen dat een celstraf krijgt opgelegd, met als gevolg jeugdgevangenissen die steeds voller raken en soms kampen met overbezetting. Dekker erkent dat de druk momenteel hoog is, met name bij zwaarbeveiligde afdelingen. ,,We moeten kijken hoe we dat kunnen verlichten’’, zei hij tegen de NOS. ,,Als je ziet dat het tegen de grens aan loopt, moet je toch echt nu bekijken hoe je meer plekken kunt creëren.’’

Verminderen

Teylingereind zit op dit moment in een verbouwing en verhuizing. Dat is - opvallend - het gevolg van een vrij recent besluit van Dekker (2019) om juist het aantal jeugddetentieplekken landelijk fors te verminderen (met 180). Het gevolg was dat Justitiële Jeugdinrichting van Elker in Veenhuizen in december 2020 definitief de deuren sloot. En eerder vorig jaar ook jeugdgevangenis Het Keerpunt in het Limburgse Cadier. Teylingereind moest zich omvormen van een justitiële jeugdinrichting naar een landelijke specialistische voorziening, was toen de opdracht van Dekker, opgeschreven in het veranderprogramma Vrijheidsbeneming op Maat.

In juni 2019 voorzag Dekker een voortdurende afname van de bezettingsgraad in jeugdgevangenissen en veel leegstand. Hij meldde toen dat er van de 753 plaatsen in jeugdinrichtingen in 2024 nog slechts 358 nodig zouden zijn. Hij schreef: ,,Iedere euro die we uitgeven aan leegstand, kunnen we niet besteden aan een veiliger Nederland. Het is daarom goed dat we deze knoop nu doorhakken.’’ Met het schrappen van 180 plekken zou er volgen het kabinet genoeg flexibele capaciteit zijn om onverwachte schommelingen in de toekomst op te vangen.

Misrekening

Krap twee jaar later al blijkt dat dus een enorme misrekening. Anno 2020 krijgen jongeren die voor de rechter moeten verschijnen, vaker een celstraf opgelegd. Zo werd er in 2018 669 keer een gevangenisstraf opgelegd aan minderjarigen, in 2019 ging het om 830 en in 2020 om 801 opgelegde jeugddetenties. Bovendien moeten jonge gedetineerden gemiddeld langer zitten, zo blijkt uit door de NOS opgevraagde cijfers.

Teylingereind moet dit jaar verhuizen naar naastgelegen leegstaande gebouwen, waarin tot 2017 de Vaart was gevestigd, een instelling voor gesloten jeugdzorg. Deze gebouwen waren oorspronkelijk al neergezet als uitbreiding van jeugdgevangenis Teylingereind maar ze bleken rond 2012 niet meer nodig te zijn voor minderjarige gedetineerden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.