Tweede wrakingskamer rechtbank Den Haag wijst wrakingsverzoek complotdenker Joost Knevel af: ’Niet gegrond, misbruik van recht’

Van onze verslaggever
Den Haag

De tweede wrakingskamer van de rechtbank Den Haag heeft maandagmorgen korte metten gemaakt met de wraking van de eerste wrakingskamer. Volgens de rechtbank misbruikt complotdenker Joost Knevel het instrument alleen maar om de procedure te vertragen en dat is misbruik van de rechterlijke macht. Knevel is één van de drie complotdenkers tegen wie de gemeente Bodegraven een kort geding heeft aangespannen.

De drie complotdenkers Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever zijn vorige week door de gemeente Bodegraven voor de rechtbank gedaagd. De gemeente Bodegraven wil dat ze ophouden met het oproepen op sociale media om bloemen te plaatsen op de graven van kinderen die daar liggen begraven.

Lees ook: Bodegraafse complotdenkers wraken na de rechter ook de wrakingskamer

Volgens de complotdenkers zijn die kinderen omgekomen door een internationaal opererend netwerk van pedoseksuele satanisten onder wie Jaap van Dissel van het RIVM en zijn huisarts uit Voorschoten. Volgens familieleden van de overledenen klopt er niets van de verhalen.

Bloemen

De begraafplaats werd door de oproep op sociale media overspoeld met bloemen gelegd door sympathisanten uit het hele land. De situatie liep zo uit de hand dat de gemeente Bodegraven een noodverordening in het leven moest roepen om de bezoekers te weren van de begraafplaats.

De gemeente eiste vorige week in kort geding dat de drie stoppen met hun verdachtmakingen en oproepen op sociale media.

De drie complotdenkers hebben daarop kort gedingrechter Hoekstra gewraakt omdat ze menen dat de rechter familie is van CDA-leider Wopke Hoekstra. Daarna werd de zitting opgeschort zodat de wrakingskamer, die oordeelt of een rechter partijdig is, uitspraak kon doen.

Lees ook: Complotdenkers wraken rechter in kort geding van gemeente Bodegraven tegen het leggen van bloemen op de begraafplaats

Die zitting stond voor maandagmorgen half elf gepland. Maar vrijdag besloot Knevel ook de wrakingskamer te wraken omdat deze rechters uit dezelfde rechtbank komen en dus vooringenomen zouden zijn.

Onderzoek

Volgens de rechtbankvoorzitter is daarvan geen sprake en kan Knevel niet concreet hard maken waarop hij de vooringenomenheid baseert. Knevel heeft volgens de rechtbank geen recht op onderzoek door een externe wrakingskamer van een andere rechtbank.

Ook wordt een volgend verzoek tot wraking niet in behandeling genomen, zo sprak hij uit. De wrakingskamer die over de aanvankelijke wraking gaat, komt om half elf bijeen.

Lees ook: Vier maanden cel voor bedreigen Jaap van Dissel tijdens demo bij rechtbank ’Ik speel met teksten, het was een grapje’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.