Lissese vrijwilligersprijzen uitgereikt: Bronzen penning voor wandelaar Franz van Sluis

Bloemen en geldprijzen voor de Lissese vrijwilligers. Vierde van links is Frans van Sluis. Tanja Boon (tweede van links) nam de groepsprijs in ontvangst voor de vrijwilligers van het Hospice Duin- en Bollenstreek. De jongerenprijs was voor Ashley Schoone (op de voorgrond). Zij organiseert verschillende activiteiten bij jongerencentrum De Greef.© Foto Hielco Kuipers

Ed Olivier
Lisse

Fit blijven en mensen ontmoeten. Zeven kilometer per dag wandelen, het liefst met een groepje, want dan blijf je niet alleen gezond, maar heb je ook leuke gesprekken met elkaar.

Zo begon Lissenaar Franz van Sluis in 2018 de groep ’Wandel je fit’. Twee avonden per week ging hij van start bij winkelcentrum Poelmarkt. Lidmaatschap of contributie betalen was allemaal niet nodig; wie zin en tijd had liep mee; meestal zo’n 10 tot 25 wandelaars per avond. Later kwamen er nog de wandelingen op zaterdag en zondag bij.

Lisse beloonde Van Sluis maandagavond voor dit initiatief met een bronzen penning en een geldprijs van 500 euro. Bij Kasteel Keukenhof reikte wethouder Jolanda Langeveld de vrijwilligersprijs uit. De wethouder heeft een avondje met Van Sluis meegelopen. „Je maakt er elke wandeling iets leuks van. Je kent elk plekje in Lisse en je hebt overal een verhaal bij. De deelnemers gaan onderling met elkaar afspreken en helpen elkaar met van alles en nog wat.” De wethouder vindt het bijzonder. „Iedereen kan aanhaken; iedereen praat met elkaar. Het gaat vooral om de sociale contacten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De wandelgroep van Franz van Sluis heeft zich door de coronacrisis niet uit het veld laten slaan. „We zijn in groepjes van maximaal vier personen gaan wandelen; allemaal netjes op anderhalve meter afstand’’, vertelt Van Sluis als hij een beetje van de schrik is bekomen.

Mariët Baaij, lid van het kookteam van buurthuis Salvatori, nam een cheque van 250 euro in ontvangst voor de kookgroep, die tijdens de lockdown afhaalmaaltijden voor buurtbewoners kookte. „Zo hielden we wekelijks contact met de mensen waarvan we weten dat ze het moeilijk hebben”, aldus Baaij.

De Lissese vrijwilligersprijzen werden dit jaar voor het eerst gesponsord door Keukenhof. Daarom waren er niet alleen bronzen penningen, oorkondes en bloemen voor de winnaars, maar ook geldprijzen variërend van 250 tot 750 euro. De winnaars besteden het geld aan hun vrijwilligerswerk.

De groepsprijs (750 euro) werd door burgemeester Lies Spruit uitgereikt aan de 100 vrijwilligers van Hospice Duin- en Bollenstreek. De tweede groepsprijs, een bedrag van 250 euro ging naar de vrijwilligers van Fietsmaatjes Hillegom en Lisse. De derde groepsprijs, een cheque van 100 euro was bestemd voor Ren- en Tourvereniging De Bollenstreek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.