Studentenhuis Haagweg 47 mag voorlopig blijven

Het pand aan Haagweg 47, waar sinds 2018 Minerva-studenten wonen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Chiara Mars
Leiden

Het omstreden studentenhuis aan de Haagweg 47 in Leiden mag blijven. Als het aan de gemeente ligt moet de nieuwe, aangepaste vergunning zorgen voor een definitief einde aan de spanningen met buurtbewoners. Het stadsbestuur hoopt ook het gelijk van de rechter te krijgen, die in maart nog oordeelde dat het studentenhuis er nooit had mogen komen.

In de aangepaste vergunning heeft de gemeente strengere leefregels voor de Minerva-studenten opgesteld, om zo hun aanwezigheid voor buurtbewoners dragelijker te maken. De studenten mogen volgens de nieuwe regels alleen op beperkte tijden gebruik maken van hun tuin, zonder versterkte muziek. Deze en andere regels stonden al in het huishoudelijk reglement, maar zijn nu ook vastgelegd in de vergunning. Hiermee hoopt de gemeente te voldoen aan de eisen van de rechtbank.

De Minerva-studenten huizen sinds 2018 in het pand aan de Haagweg, nadat zij vanwege een nieuwbouwproject uit hun voormalige woning aan de Toussaintkade werden gezet. In maart oordeelde de rechter dat de gemeente met het verstrekken van de vergunning niet genoeg rekening heeft gehouden met de buurtbewoners. Het nieuwe pakket aan leefregels moet de zorgen wegnemen. Of de rechter hiermee akkoord gaat, moet nog blijken.

Lees ook: Opnieuw krijgt Leiden juridische tik op de vingers vanwege studentenhuis Haagweg 47

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.