Koninklijke onderscheiding voor Warmondse Lucelle Leemans

Lucelle Leemans met echtgenoot en burgemeester Carla Breuer bij de uitreiking.© foto Sven van der Vlugt

Lucelle Leemans geeft buitenles.© Archieffoto

1 / 2
Sjaak Smakman
Warmond

Jonkvrouw Lucelle Leemans-van Nispen tot Pannerden is sinds maandag Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Carla Breuer reikte de onderscheiding uit op de Buitenplaats Oostergeest in Warmond tijdens de jaarlijks buitenlessen voor kinderen van basisschool De Buitenplaats.

Leemans woont met haar echtgenoot op de buitenplaats en sinds 2002 organiseert en coördineert ze elk jaar bijeenkomsten voor alle kinderen van de groepen 1 tot en met 7 van de basisschool. Dit jaar wordt het 20-jarig jubileum van de buitenlessen gevierd. De kinderen – gemiddeld 300 per jaar – krijgen les over natuur, geschiedenis en cultuur. Mevrouw Leemans ontvangt elk kind persoonlijk en geeft, samen met veertien vrijwilligers, zelf ook les. De kinderen krijgen dan ook een rondleiding door het familiehuis. Niet voor niets kozen de leerlingen De Buitenplaats als naam voor hun school.

Ze is ook op tal van andere vlakken actief. Zo is ze lid van de erfgoedtafel Landgoederenzone en vertegenwoordigt daarbij de particuliere eigenaren en rijks cultureel erfgoed in het algemeen. Daarnaast is mevrouw Leemans provinciaal vrijwilliger van de Vereniging Historische Buitenplaatsen van de provincie Zuid-Holland en werkte ze onlangs mee aan de Levend Erfgoed Route, waarbij fietsers en wandelaars kennis kunnen maken met historische Hollandse koeienrassen.

Verder is Leemans al ongeveer veertig jaar bloeddonor. Om maatschappelijk relevante en actuele onderwerpen onder de aandacht te brengen, organiseert ze zes keer jaar een lezing door specialisten in hun vakgebied. Inmiddels bestaat het initiatief, De Jour genaamd, bijna vijftien jaar. In deze periode zijn er lezingen gegeven over onder meer hart- en vaatziekten bij vrouwen, de invloed van de media op ons denken en doen en dilemma’s bij de kinderbescherming.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.