Woubrugge verliest binnen een week het eigen biebpunt, maar een alternatief lijkt aanstaande

Beeld uit 2017 bij de opening van het nu bijna gesloten biebpunt in Woubrugge.© Archieffoto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Woubrugge

De deuren van het biebpunt in Woubrugge sluiten per 21 juni de deuren. Dat heeft bibliotheek Rijn & Venen, waar het punt onder valt, deze maandag bekendgemaakt.

Volgens de bibliotheek is het niet anders: het gebouwtje op het schoolplein van basisschool De Kinderkring moet plaatsmaken voor een basketbalveld en is het nu zaak om zo snel mogelijk vervangende ruimte te vinden. „Er zijn gelukkig verschillende opties en we hebben goede hoop dat het snel lukt”, meldt directeur Hester van Beek.

Schooldirecteur Rick Jansen verbaast zich over de haast: „Het klopt dat we het allang afgeschreven noodgebouwtje willen slopen, dat meer kost aan onderhoud dan dat het oplevert, maar dat gebeurt in de zomervakantie pas. We hebben ook tegen de bibliotheek gezegd dat ze tot 17 juli kunnen blijven zitten. En als we het er over eens worden dat ze in De Kinderkring een alternatief krijgen, lijkt dat ook het meest praktisch. Dan hoeven ze niet twee keer te verhuizen.”

Het biebpunt op het schoolplein van basisschool De Kinderkring in Woubrugge.

Volgens de directeur van de bibliotheek ligt het niet zo simpel: „We kunnen niet hartje zomer verhuizen. Zo zitten we met medewerkers die met vakantie moeten en dat soort zaken. Dingen zijn op een bepaalde manier gepland. En we kunnen niet alles samen hebben. Daar komt bij dat het budget beperkt is en we er samen met gemeente en Driemaster uit moeten zien te komen, want de bekostiging van het bibliotheekwerk loopt via die welzijnsorganisatie.”

Thuisbezorgd

Omdat het voor leden mogelijk lastig is om geleende materialen op tijd in te leveren, heeft haar organisatie besloten dat alle boeken die in het punt geleend zijn automatisch te verlengen tot 1 september. En ná 21 juni kunnen leden de boeken in een andere vestiging reserveren en ophalen. Voor wie dat een brug te ver is, kunnen boeken thuis worden bezorgd. Omdat de bibliotheek verwacht dat dat meer mensen in Woubrugge van die service gebruik gaan maken, zoekt ze daar extra vrijwilligers voor.

Kwam de oude Bibliobus een uur per week langs, het dorp was erg blij toen het vier jaar geleden een eigen vestiging kreeg met veel royalere openingstijden, vaste vrijwilligers en een eigen collectie. Met een klanttevredenheid van 8,7 werd het de meest gewaardeerde vestiging. Voor de dorpsraad komt de sluiting als ’donderslag bij heldere hemel’. „We gaan er zeker achteraan”, meldt voorzitter Ben Beukenholdt, wat bij directeur Van Beek de volgende reactie los maakt: „We houden ons aanbevolen voor goede ideeën.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.