Leiden houdt eigen inwoners via sociale media in de gaten

Controles via protocollen.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Ambtenaren van de gemeente Leiden gebruiken nepaccounts op sociale media om fraude van de eigen inwoners op te sporen. Dat bevestigen burgemeester en wethouders na vragen van vier raadsleden. Het zijn methoden ’die wettelijk zijn toegestaan’, beweert het stadsbestuur.

Eind mei schreef De Volkskrant dat veel gemeenten hun burgers digitaal in de peiling houden. Dat blijkt uit een onderzoek van Stenden Hogeschool en de Universiteit Groningen. Via nepaccounts zoeken ambtenaren naar bijvoorbeeld mogelijke bijstandsfraude en plannen voor ordeverstoringen. ’Gebeurt dat ook in Leiden?’, vroegen Martine van Schaik (PvdD), Emma van Bree (GroenLinks), Antje Jordan (D66) en Abdelhaq Jermoumi (PvdA) zich eind mei in een gezamenlijke brief af.

’Ja’, antwoordt het stadsbestuur nu. Toezicht houden met betrekking tot de Participatiewet, het bijhouden van ’veiligheidsissues’ en het ’opsporen van ondermijnende activiteiten’, zijn enkele voorbeelden die burgemeester en wethouders geven. Ambtenaren gebruiken daarvoor een ander account dan hun privéaccount. ’Dit ter bescherming van hun eigen identiteit. Onze medewerkers raadplegen alleen openbaar toegankelijke informatie en gebruiken de accounts niet om aan besloten groepen deel te nemen’.

Verder meldt het stadsbestuur dat de verkregen gegevens worden opgeslagen. ’Bijvoorbeeld als ondersteunend bewijsmateriaal in een onderzoeksdossier naar fraude’. Verder zijn er protocollen en richtlijnen waaraan de betrokken ambtenaren zich moeten houden. Toch zijn er grensgevallen, beaamt de gemeente. ’Daarom hebben we een oproep gedaan aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten om de onderzoekstaken die een wettelijke grondslag hebben nog eens te bezien en te bekijken of een en ander nóg duidelijker kan worden opgeschreven’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.