Een ’hele vervelende situatie’ met minicontainers voor oud papier en karton in Kaag en Braassem

Dit zijn ze dan: de nieuwe containers voor papier en karton in Kaag en Braassem.© foto John van Meeteren

Paul van der Kooij
Kaag en Braassem

Een kleine minicontainer voor het ophalen van oud papier bestellen en per brief horen dat de grote variant eraan komt (of vice versa). Het overkwam vorige week vierhonderd inwoners van Kaag en Braassem en de gemeente noemt dat ’een hele vervelende situatie’.

Nog deze week krijgen de vierhonderd een nieuwe brief met daarin het juiste formaat en de datum van aflevering. zo belooft een woordvoerder. Het zou niet zo zijn dat gemeente en afvalverwerker Cyclus iedereen aan een bak van 240 liter willen hebben omdat papier en dozen in de 140 literbak klem komen te zitten en de container niet goed kan worden geleegd, zoals de gemeente Leiden aanvoert: „Voor het legen van de containers hebben wij geen voorkeur voor het formaat.”

Mensen die een grote bak hadden besteld of die krijgen omdat ze geen voorkeur hadden aangegeven, kunnen die na 1 januari omwisselen als wennen er echt niet in blijkt te zitten.

Verenigingen

Tot voor kort was het ophalen van oud papier het pakkie-an van scholen en verenigingen. Met wagens die recyclebedrijven beschikbaar stelden, haalden zij op wat in dozen langs de kant werd klaargezet en verdienden zo wat bij voor de eigen organisatie.

Toen de oud-papierprijs daalde en die bedrijven ermee wilden stoppen, bedacht de gemeenteraad een oplossing waarin vrijwilligers toch nog wat kunnen verdienen voor hun organisaties.

Ze moeten dan wel werken met vuilniswagens en containers. En de verdienste zit hem niet in het verkopen van oud papier maar in het ophaalwerk. Ironisch aan de situatie: net nu de prijs van oud papier herstelt, worden de containers in kwestie verspreid.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.