Langverwachte restauratie Mitterreither-orgel in de dorpskerk van Woubrugge begint nog deze maand

Het uit 1794 stammende orgel van de dorpskerk in Woubrugge heeft al zeventig jaar geen grote renovatie ondergaan. Voor een instrument uit die tijd is dat een record in Nederland..© foto Eb van de Vechte

Paul van der Kooij
Woubrugge

Nog deze maand kan de langverwachte restauratie beginnen van het Mitterreither-orgel in de dorpskerk van Woubrugge.

Dat zijn kerk en restaurateur Van Vulpen overeengekomen nadat de provincie op 1 juni de gehoopte subsidie toekende voor het orgel. Het instrument is in 1794 gebouwd door een van de belangrijkste orgelbouwers uit die tijd, Johannes Mitterreither, maar verkeert in slechte staat.

Doordat het instrument mét de anderhalve eeuw oudere kerk is scheefgezakt zijn de orgelpijpen namelijk onder spanning in de orgelkas komen te staan. Ook zijn verschillende exemplaren lek geraakt doordat de kerk decennialang met heteluchtverwarming werd verwarmd. Om over loodcorrosie en tinpest nog maar te zwijgen.

Al met al is de ’verfijnde klank’ waarover de orgeladviseurs Peter van Dijk en Bert den Hertog het in hun herstelplan hebben, nog maar in twintig procent van de 1.200 pijpen waarneembaar. Om dat percentage op te krikken gaat de restaurateur het orgel volledig uit elkaar halen en in zijn werkplaats in Utrecht restaureren. Daarbij worden zaken als mechanieken en verdwenen pijpwerk gereconstrueerd.

Verder zullen in de kerk de orgelornamenten en beide balustrades gerestaureerd en geschilderd worden. Al met al zal de restauratie zal ruim een jaar gaan duren.

Profiteren

Dat geen andere orgel van deze leeftijd het zo lang zonder grote restauratie heeft moeten stellen in Nederland, blijkt ook voordelen te hebben. Van de kennis die in die zeventig jaar elders is opgedaan kan het orgel in Woubrugge nu optimaal profiteren, begreep de orgelcommissie van orgelmakers en -adviseurs.

Beeld uit 2014 toen de dorpskerk van Woubrugge net was gerenoveerd. Binnenkort volgt het orgel.© Foto Holland Media Combinatie

De restauratie kost in totaal 468.200 euro en door de dikke twee ton van de provincie komt dat bedrag inmiddels aardig in zicht. Zo hadden verschillende fondsen 90.000 euro toegezegd en was er al 60.000 euro in kas: naast geld dat de kerk reserveerde voor (groot) onderhoud, ging het om giften en de opbrengst van de enige actie die vorig jaar wél kon worden gehouden: een benefietconcert.

Inmiddels is daar 25.000 euro bijgekomen via de tot december 2022 lopende actie ’Adopteer een orgelpijp’. Adoptie-ouders kunnen daarbij aangeven hoeveel pijpen van 25, 50, 100, 500 of 1000 ze willen en dat gebeurt volgens Ed Molenaar van de orgelcommissie ’massaal’: „Door particulieren en bedrijven.”

Hij noemt het ’geweldig dat het monumentale orgel voor toekomstige generaties en het dorp Woubrugge behouden blijft’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.