Ludieke demonstratie tegen windmolens N11, met veel kinderen: ’windmolentjes ja, windturbines nee’

Rob van der Hoort in oude eend, voor de demonstratie uit.© foto taco van der eb

Erna Straatsma
Hazerswoude-Rijndijk

Enkele tientallen ouders en kinderen trokken woensdagavond door Hazerswoude-Rijndijk om te protesteren tegen de komst van nieuwe windmolens langs de N11.

Daags voor de Alphense gemeenteraad een eerste debat houdt over windmolens en zonneparken leek het actiecomité Turbulent een goed idee om nogmaals een krachtig ’nee’ te laten horen en zien.

Een grote groep kinderen kreeg van de actievoerders een windmolentje uitgereikt in het Tollensplantsoen, waar de demonstratieve optocht door het dorp begon . ,,Zeg maar na: ’windmolentjes ja, windturbines nee’’, riep Rob van der Hoort van Turbulent vanuit een oude eend (2CV) door de megafoon. Na afloop van de korte optocht kregen alle kinderen een ijsje.

Veel Hazerswoudenaars vrezen de komst van ’megaturbines’ langs de autoweg tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. De plek is in de Regionale Energie Strategie van Holland Rijnland aangewezen als ’zoeklocatie’ voor nieuwe windmolens. Er staan al windmolens bij het Spookverlaat en bij de Heinekenfabriek, ter hoogte van Zoeterwoude-Rijndijk.

Onlangs diende Turbulent al een petitie tegen windturbines in, met daaronder 2250 handtekeningen.

Regiobestuur Holland Rijnland zoekt plek voor 45 tot 70 grote turbines, of 70 tot 100 kleine. Het energiedoel is ook te halen met zo’n 3000 voetbalvelden aan zonneparken.

Lees ook: Provincie blijft erbij: ook langs grote wegen in het Groene Hart geen nieuwe windmolens

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.