Lezersdilemma: Kan ik van mijn vriend eisen dat hij zijn ex niet meer ziet?

Jan Vriend

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren erop. Vandaag: Mijn vriend kan zijn ex-vriendin niet loslaten. Reageren? dtv@mediahuis.nl

De vriend van Irene heeft nog altijd contact met zijn ex-vriendin. Dat zit haar dwars. Kan ze eisen dat hij haar los laat?

Irene (32): „Mijn vriend en ik hebben anderhalf jaar een relatie. Toen ik hem leerde kennen, was hij pas weer vrijgezel. Daarvoor had hij een paar jaar samengewoond met een meisje dat hij van school kende. Zij had er grote moeite mee om hem los te laten en komt nog altijd bij hem over de vloer. Ook als ik er niet ben.

Hij zegt dat ze inmiddels ’gewoon een vriendin’ is en blijft benadrukken dat ik niks moet zoeken achter haar bezoekjes. Maar intussen merk ik dat ze aan alle kanten nog met elkaar verbonden zijn. Toen hij me laatst uitnodigde voor een romantisch etentje bij hem thuis, had hij haar zeker een kwartier aan de telefoon. Het excuus was dat hij een gerecht kookte waarvoor zij een goed recept had. Anders gezegd: om mij te verwennen leunde hij op haar advies.

Ook op andere fronten lijkt hij niet zonder haar te kunnen. Zo ging hij laatst een middag met haar winkelen om zich in het nieuw te laten steken. De reden: zij heeft verstand van mode. Dat kan wel waar zijn, maar ik vind het een raar idee dat ze met hem paskamer in, paskamer uit gaat. En helemaal dat zij ook ondergoed voor hem uitzoekt…

Vorige week had hij wat bekenden uitgenodigd voor een gezellig avondje. Tot mijn opluchting was zijn ex er niet bij. Maar toen er iemand een glas wijn op zijn tapijt morste, belde hij meteen met haar om te vragen hoe je zo’n wijnvlek weg krijgt. ’Want’, zei hij, ’zij weet dat soort dingen zo goed’. Ik was blij dat ze niet meteen langskwam om ter plekke het tapijt te boenen, maar baalde wel dat hij haar er weer bij moest betrekken. En zo gaat het maar door. Komt de schilder om zijn huis te verven, vraagt hij haar om kleuradvies. Is zijn moeder jarig, belt hij zijn ex voor een cadeau-suggestie.

Toch houdt hij veel van me. Ieder weekend zijn we samen, hij heeft een prachtig bed voor me getimmerd en toen ik hem voorstelde om samen te gaan sporten, zegde hij zijn voetbalclub op. Nu fietsen we iedere dinsdagavond samen. Nadat ik bedacht om deze zomer samen naar Frankrijk te gaan, boekte hij meteen een hotel.

Maar ik baalde toen hij met het idee kwam om onderweg een tussenstop te maken in de Ardennen. In diezelfde week kampeert zijn ex daar namelijk met een vriendin. Het lijkt hem leuk om bij de dames langs te gaan en daar in de buurt in een hotel te overnachten. Alweer die ex! Dacht ik in de vakantie van haar verlost ze zijn, duikt ze weer op.

Als ik hem vertel dat ik het niet fijn vind dat hij haar nog zo vaak ziet, zegt hij dat ik jaloers ben en dat ik me nergens zorgen over hoef te maken. Maar ik blijf het lastig vinden. Soms begint hij over samenwonen, maar dat wil ik niet als ik die ex er min of meer bij krijg. Kan ik van mijn vriend eisen dat hij de banden met haar verbreekt?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.