Hoge Rijndijk in Zoeterwoude is een racebaan: ’Er moet wat gebeuren’
De Hoge Rijndijk in Zoeterwoude waar woensdag een motorrijder verongelukte.© Foto Taco van der Eb
Na het dodelijke, eenzijdige, ongeval met een motorrijder woensdag wordt de roep luider om het veiliger maken van de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude. Het wordt tijd dat de gemeente gaat luisteren naar de omwonenden. „We zijn het spuugzat. Er moet iets gebeuren”, zegt Francine van Wijk.
De motorrijder, een 38-jarige Leidenaar, kwam ’s middags rond half 4 uit de richting van Hazerswoude. Ter hoogte van de Goede Herderkerk verloor hij de macht over het stuur. Volgens de politie moest hij uitwijken voor overstekende mensen en kneep hij vol in de remmen. Het remspoor op de weg doet vermoeden dat hij veel te hard reed, maar dat is niet bevestigd.
De motor kwam ruim vijftig meter verder aan de overkant tot stilstand tegen een ondergrondse vuilcontainer, de motorrijder belandde tegen een boom in de tuin van advocatenkantoor De Familiekamer. Reanimatie mocht niet meer baten. Wonder boven wonder vielen er niet meer gewonden. Het plaats delict spreidde zich over 120 meter uit.
Lees ook: Motorrijder (38) uit Leiden overleden bij ongeluk in Zoeterwoude [update] [video]
Francine van Wijk strijdt al jaren voor het veiliger maken van de straat voor haar deur. Ze doet haar verhaal aan de eettafel met Gert-Jan van Egmond, die een aantal deuren verderop woont. De Hoge Rijndijk is een 30-kilometerzone, maar is niet zo ingericht. Het verleidt automobilisten en motorrijders tot het opvoeren van de snelheid tussen de A4 en de rotonde ter hoogte van de Oranjelaan.
Vrijwel dagelijks zijn er bijna-aanrijdingen en andere incidenten. Zelf werd Van Wijk een keer bijna van de sokken gereden op het onoverzichtelijke zebrapad. Van Egmond noemt talloze andere incidenten, die gaan van asociaal rijgedrag tot agressie bij automobilisten wanneer ze vinden dat de andere weggebruiker te sloom is.
(Tekst gaat door onder de foto)
Mensen hebben bloemen neergelegd op de plek waar de motorrijder terecht kwam.© Foto Taco van der Eb
Navigatie
Niet alleen te hard rijden is het tweetal een doorn in het oog. Hoewel vrachtverkeer officieel niet is toegestaan op de Hoge Rijndijk, denderen elke dag tientonners over de weg, wat tot ongewenste trillingen leidt en scheuren in het stucwerk op de muren. Het komt door de onoverzichtelijke situatie.
Vrachtverkeer vanuit Leiden naar het Zoeterwoudse industrieterrein, moet eigenlijk via de Willem van der Madeweg naar de N11 geleid worden om vervolgens via Burgemeester Smeetsweg daar terecht te komen. Navigatie geeft echter aan dat ze de brug over de A4 moeten nemen richting Verde Vista.
Maar de brug daar naar het industrieterrein, is al jarenlang afgesloten. Van Egmond: „Dat is om onduidelijke redenen gebeurd. Het is een tijdelijke barrière die ondertussen definitief lijkt te worden.”
Verdwaalde vrachtwagenchauffeurs nemen vervolgens de Stadhouderslaan naar de Hoge Rijndijk om daar hun weg te vervolgen. Als ze al niet eerder de Hoge Rijndijk hebben genomen. Vanuit Alphen aan den Rijn jakkert het vracht- en landbouwverkeer ook via de Hoge Rijndijk, met gevaarlijke situaties tot gevolg.
„De weg is niet ingericht op al dat verkeer”, zegt Van Egmond. „Er wordt ook niet gehandhaafd op dertig kilometer, want dat kan wettelijk niet.” Het zou, vreemd genoeg, beter zijn om de maximumsnelheid weer naar vijftig kilometer per uur te veranderen. Dan kunnen er flitspalen neergezet worden. „Het werkt het beste als mensen in hun portemonnee geraakt worden”, denkt Van Wijk.
Frustratie
Er is al vaak overleg geweest met de gemeente, vertellen Van Wijk en Van Egmond. Andere buurtbewoners zijn uit frustratie afgehaakt, omdat ze geen gehoor vonden bij de verschillende verkeersambtenaren die het dorp gehad heeft. Het tweetal staakt de strijd voorlopig niet, ook al omdat de huidige verkeersambtenaar wel mee lijkt te bewegen. Afgelopen vrijdag sneden ze het onderwerp nog bij hem aan.
„We vroegen ons af wat er moest gebeuren om hier maatregelen te nemen”, aldus Van Wijk. „Of er soms doden moesten vallen; zonder te weten dat het een paar dagen later inderdaad zou gebeuren. Er moet hier wat gebeuren en dat moeten we samen voor elkaar krijgen.”
Verantwoordelijk wethouder Ruud Bouter (PZ, verkeer) betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden en laat weten dat de toedracht van het ongeluk nog door de politie wordt onderzocht. „We moeten eerst weten of het met de verkeersveiligheid op de Hoge Rijndijk te maken heeft. Dat moet nog blijken”, aldus Bouter.
Volgens de wethouder wordt er gewerkt aan een verbeterde verkeersveiligheid. „Er is een plan voorgelegd aan de gemeenteraad. En er zijn al ’quick wins’ - kleine aanpassingen - gemaakt op de Hoge Rijndijk om de hoge snelheid tegen te gaan.”
Het omleiden van het vrachtverkeer richting Leiden staat op de agenda. Bouter: „We willen ervoor zorgen dat zwaar verkeer geen overlast veroorzaakt. Een ander route is mogelijk, maar daarover moet ik met de wethouder in Leiden in overleg. Dat is ingewikkeld en niet op de korte termijn voor elkaar.”