Straten langdurig open voor aanleg glasvezel in vier dorpen van Alphen aan den Rijn: ’We maken nu rommel, maar straks wordt het beter’

Wethouder Gert-Jan Schotanus graaft alvast wat voor aanleg glasvezel.© foto erna straatsma

Erna Straatsma
Hazerswoude-Rijndijk

Het is even afzien, want de straten moeten langdurig open voor de aanleg van glasvezel. Maar over een jaar is het klaar, dan hebben alle inwoners van Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Koudekerk aan den Rijn en Benthuizen supersnelle internetverbindingen.

,,Dat er een hoop gebeurt en dat dat leidt tot ergernis: dat moet dan maar.’’ Wethouder Gert-Jan Schotanus gaf woensdagmiddag, voor de deur van voetbalclub Bernardus in Hazerswoude-Rijndijk de officiële aftrap van het glasvezelproject in vier dorpen van Alphen aan den Rijn. ,,We maken nu rommel, maar straks wordt het beter.’’

Oplettende Hazerswoudenaars hadden de afgelopen weken al gemerkt dat Delta Fiber en aannemer BAM bezig waren met voorbereidende werkzaamheden in het dorp. Er gingen gravers de grond in en dat leidde tot vragen in het stadhuis.

De komende maanden moeten ze erop rekenen dat nog veel meer straten open gaan om alle kabels en leidingen te leggen.

,,We gaan 7500 woningen in vier kernen aansluiten op glasvezel’’, aldus Michel de Groot van BAM. ,,Dat is 125 kilometer aan hoofdsleuven, ofwel: van hier naar Amsterdam en terug.’’ Niet alle straten en velden liggen tijdelijk open. Ook particuliere tuinen en terreinen moeten open. Al is dat niet overal nodig: ,,We leggen vijftig kilometer glasvezel aan in tuinen, maar kunnen meestal met een raket onder de grond schieten.’’

Met de gemeente is afgesproken dat BAM een omweg maakt als ergens een grote boom staat, zodat wortels niet beschadigd raken.

Alle inwoners ontvangen een dag of vier voor graafwerkwerkzaamheden in hun buurt een brief met informatie. Ook doen BAM-medewerkers een ’woningschouw’ om te kijken hoe de glasvezelverbinding het best is aan te leggen.

Volgend jaar rond de zomer moet het project klaar zijn. In Hazerswoude-Rijndijk zijn er straten die al in de herfst glasvezel hebben.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.