Groeiklas bij Duinzigt college in Oegstgeest, voor groep achters voor wie de brugklas te vroeg komt
Druk aan de slag bij een introductiebijeenkomst voor de groeiklas in het Duinzigt college in Oegstgeest.© publiciteitsfoto
Leerlingen van groep 8 voor wie de overstap naar de brugklas net te vroeg komt, hebben er vanaf komend schooljaar een optie bij: de groeiklas.
Het is een klas waar een leerling, zoals de naam al zegt, extra tijd krijgt om te groeien. Zo kan taal- en/of rekenvaardigheid worden verbeterd, zelfvertrouwen worden vergroot, hard worden gewerkt aan zelfstandig worden en het leren worden geleerd. Ook aan sociale vaardigheden kan het nodige worden gedaan.
Hoewel de klas in een middelbare school huist - Teylingen college Duinzigt in Oegstgeest - hoeft er niet ieder schooluur van leraar en lokaal te worden gewisseld. Buiten enkele lessen in een vaklokaal zitten leerlingen namelijk, rustig en vertrouwd, in hun eigen lokaal. En daar hebben ze - afwisselend - les van twee, vaste docenten: eentje van een middelbare school en eentje van de basisschool.
De eerste helft van het schooljaar lijkt de dagindeling erg op die van de basisschool, met taal, rekenen, Engels en studievaardigheden in de ochtend. De tweede helft heeft meer het karakter van een oriëntatie op de brugklas, met ook vakken als Frans en biologie. En ’s middags is er ruimte voor projecten en individuele ontwikkeling.
„Al met al heb je niet te veel verandering in één keer”, legt Eveline Driest uit. Ze is bestuurder bij Sophia Scholen, een scholenkoepel met 29 basisscholen in de Duin en Bollenstreek die de groeiklas in nauwe samenwerking met Fioretti Teylingen verzorgt, een koepel van middelbare scholen in dezelfde streek.
Kracht
Het was in contacten tussen brugklascoördinatoren van de ene en docenten van van de andere koepel dat het idee ontstond en stukje bij beetje vorm kreeg. Want je kunt sommige leerlingen wel iets extra’s gunnen, maar het gaat erom hoe je ze dat het beste kunt geven.
Driest: „Niet door ze nog een keer groep 8 te laten doen, daar was iedereen het wel over eens. Want dan doen ze nog een keer hetzelfde. De kracht van de groeiklas is dat je juist andere dingen gaat doen. Bovendien gaan leerlingen dan, net als hun klasgenootjes, wel naar de middelbare school. Maar dan op een iets andere manier.”
Duinzigt
Dat de klas een plekje heeft gevonden in Teylingen college Duinzigt en niet bij, pakweg, Fioretti college Lisse of Teylingen college Leeuwenhorst is niet toevallig. „Het is een kleine school met veel individuele aandacht, wat ook wij heel belangrijk vinden”, weet Driest.
„Dat je er straks niet alleen eindexamen mavo kunt doen maar misschien ook havo, maakt het extra interessant. Doel is dat een leerling na het groei-jaar doorstroomt naar de brugklas. Wat we doen wanneer een leerling na de groeiklas naar het vwo kan, dat niet op de school wordt aangeboden? Dan helpen we hem of haar met een goede overstap.’’
Ook tijdens het groei-jaar kunnen de doelen, die per leerling in een groeiplan zijn vastgelegd, al worden bijgesteld. Het kan zo ook gebeuren dat kinderen al een vak in het voortgezet onderwijs - dus buiten de klas - volgen.
21
Voor het eerste jaar hebben zich 21 leerlingen aangemeld. Het is precies een mooi aantal voor een klas, vindt Driest. „Klein genoeg om individueel te werken, groot genoeg om ergens bij te horen en vrienden of vriendinnen te hebben.”
Campagne hoefde er niet te worden gevoerd voor de groeiklas. Het waren vooral de docenten van groep 8 uit de Duin- en Bollenstreek en de regio Leiden, waar eveneens leerlingen vandaan komen, die ouders er bij de advisering op wezen dat ze iets voor hun zoon of dochter wisten.
„En die ouders bleken opgelucht en verrast tegelijk. Zo zeiden ze vaak dat ze helemaal niet wisten dat zoiets er was. ’Dat klopt ook’, meldden we dan. ’Het is iets nieuws in de regio waar we komend schooljaar met heel veel enthousiasme mee starten. Wij willen leerlingen gelukkig maken’.”