Komst stadsatelier en kadehuizen op Leidse Kaasmarkt nog ongewis

De Kaasmarkt in huidige vorm.© Archieffoto

Loman Leefmans

LeidenAls de initiatiefnemers van een stadsatelier in de Kaasmarktschool niet opschieten met hun project, zoekt het stadsbestuur er een andere partij voor. ,,Er is namelijk nog steeds geen goede financiële onderbouwing’’, aldus wethouder Fleur Spijker (D66).

De verouderde voormalige school aan de Kaasmarkt is al geruime tijd het domein van kunstenaars. Zij mochten er blijven, het complex overnemen en er een uitnodigend stadsatelier van maken, maar wel met een deugdelijk plan en financiering. De gemeente wil er 1,7 miljoen voor hebben.

Woordvoerder Jaap Metzlar van de stichting voor het toekomstige stadsatelier, heeft eerder een fraai en divers ontwerp opgesteld en financiële expertise daarvoor ingewonnen. Hij liet echter vorige maand weten dat die 1,7 miljoen domweg niet haalbaar is.

De periode waarbinnen het complete plan bij de gemeente ingeleverd moet worden, loopt eind deze maand af. ,,En die periode is al drie keer verlengd’’, aldus Spijker. Daarom vindt ze het tijd om anderen, mogelijk een projectontwikkelaar, de kans te geven. ,,De stichting is er gewoon niet toe in staat. We moeten een keer een knoop doorhakken want we willen uiteindelijk een mooi gerenoveerd pand overhouden en het geld daarvoor moet ergens vandaag komen.’’

Enkele raadsfracties pleitten er toch voor om de initiatiefnemers van het kunstcentrum een beetje tegemoet te komen door de prijs te verlagen en de tijdslimiet op te rekken. Een meerderheid is daarvoor vooralsnog niet gevonden.

Een besluit over een ander belangrijk onderdeel voor de beoogde, vernieuwde en sterk vergroende Kaasmarkt is nog helemaal geen uitgemaakte zaak. Het betreft de bouw van enkele kadewoningen langs het water van de Oude Rijn aan de kant van de Hooigracht. Omdat de grootste fractie in de gemeenteraad – D66 – nog geen keuze heeft gemaakt, staken momenteel de raadstemmen van voor- en tegenstanders van geplande nieuwbouw. ,,We houden het spannend’’, zo liep commissie-voorzitter Walter van Peijpe op de komende raadsvergadering vooruit. ,,Het wordt een close finish.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.