Kamminga zwemt in Tokio ’s nachts zijn finales en hoopt dat iedereen wakker wordt met goed nieuws

Arno Kamminga

Arno Kamminga© Foto AFP

Arno Kamminga

Verschillende regionale sporters maken deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen. Het Leidsch Dagblad volgt zwemmer Arno Kamminga tijdens zijn voorbereiding.

,,Afgelopen dinsdag ben ik met Jesse Puts naar Papendal geweest voor een bezoekje aan het NOC NSF. Daar moesten we onze kleding en schoenen passen. Net als alle andere Nederlandse sporters die naar Tokio gaan. We lopen er dus herkenbaar bij. Deze keer konden we alles meteen meenemen. Anderhalf jaar geleden hadden we een passessie, maar toen gingen de Olympische Spelen niet door. Het kon geen kwaad om nogmaals de maat te bepalen.

Al met al merk ik aan mezelf dat het best spannend aan het worden is. Het komt nu allemaal heel dichtbij. Vorig weekeinde was ik nog in Rome voor de Settecolli. Een sterk bezet zwemtoernooi op een hele mooie locatie. En de resultaten waren heel goed. Op de 200 meter zwom ik een toernooirecord. Helaas won ik niet de 100 meter. Dat had ik graag gewild. Alles bij elkaar gaf het me wel een schepje extra vertrouwen.

Dit weekeinde is de ’uitzwaaiwedstrijd’ tijdens de Amsterdam Swim Meet in mijn eigen badje. Dat is goed voor het ritme en de hardheid. Alles is nodig om tot de beste prestatie te komen op het moment dat het moet. Dat is in het Tokio Tatsumi International Swimming Center. Volgende week vliegen we al naar Japan. Dan hebben we nog een trainingskamp in Chiba, ongeveer anderhalf uur rijden van Tokio. Op 20 juli gaan we dan naar het olympisch dorp.

Het blijft natuurlijk jammer dat er geen toeschouwers bij mogen. Misschien zit het vol met Japanners, maar eigenlijk zijn we het afgelopen jaar niet anders gewend. Ik ben blij dat het door gaat. Voor mij is het sowieso speciaal omdat het de eerste Spelen zijn. Daarom wil ik me compleet kunnen concentreren op het presteren. Alles dat afleidt gaat weg. De telefoon gaat pas na afloop aan. Die staat dus uit. Onze finales zijn in de ochtend, 3 uur ’s nachts in Nederland. Laten we ervan uitgaan dat iedereen bij het opstaan meteen goed nieuws mee krijgt bij NOS sport.

Het hele traject naar Tokio had een lange aanloop. Nu moet alles op het juiste moment op z’n plek vallen. Ik heb er zin in.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.