Zoektocht naar een nieuwe stadsdichter voor Leiden: wie wordt de opvolger van Marianne van Velzen?

Marianne van Velzen.

Marianne van Velzen.© Foto Hielco Kuipers

Marianne van Velzen in de Leidse Schouwburg.

Marianne van Velzen in de Leidse Schouwburg.© Foto Hielco Kuipers

1 / 2
Leiden

Leiden krijgt in het najaar een nieuwe stadsdichter. Wie wordt de opvolger van Marianne van Velzen?

Sinds 2010 kent Leiden een stadsdichter, die op eigen initiatief en op verzoek poëzie over Leiden schrijft. Jaap Montagne was de eerste. Hij werd destijds voorgedragen door het Leids Dichtersgilde.

Daarna werden de stadsdichters gekozen na een open inschrijving en viel de keuze op Wouter Ydema (2015) en Marianne van Velzen (2018). In principe blijft de stadsdichter drie jaar in functie, maar bij Van Velzen is de periode vanwege de coronapandemie met een half jaar verlengd.

Maar nu wordt het toch echt hoog tijd voor een opvolger, vindt de organiserende stichting Leids Literair Landschap. En dus kan iedereen zich aanmelden om mee te dingen naar dit erebaantje. Uiteraard worden er wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moet de nieuwe stadsdichter wonen in Leiden of directe omgeving (Voorschoten, Leiderdorp, Oegstgeest of Zoeterwoude). Daarnaast moet hij of zij kwalitatief goede gedichten kunnen schrijven, geen angst hebben om in het openbaar voor te dragen en onder tijdsdruk kunnen presteren.

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat de stadsdichter vijftien tot twintig gedichten per jaar schrijft. Daarbij kunnen uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen. Zo werd de stadsdichter bijvoorbeeld gevraagd voor gelegenheidsgedichten bij de Dodenherdenking, bij de 3-Octoberviering, bij festiviteiten van de Universiteit Leiden en bij tal van andere gelegenheden. Het stadsdichterschap is geen baan en levert dus geen salaris op, wel bekendheid en eer.

Geïnteresseerde dichters mogen maximaal drie gedichten inzenden, waarvan er minstens één over Leiden moet gaan. Uit de inzenders selecteert een jury een aantal genomineerden. De jury bestaat uit cultuurwethouder Yvonne van Delft, schrijver/dichter Annemieke Dannenberg en Theo de With, kunstredacteur van het Leidsch Dagblad.

Eind augustus wordt de shortlist met genomineerden bekend gemaakt. Een selectie van de gedichten wordt ook in het Leidsch Dagblad gepubliceerd. Op 11 september mogen de genomineerden voor het eerst voordragen tijdens de Poëzienacht op de Burcht. De finale is in november tijdens Letterlijk Leiden, een nieuw literair festival. Daar vindt de overdracht van het stadsdichterschap plaats.

Inzenden van de gedichten kan tot en met 13 augustus via e-mail naar: info@leidsliterairlandschap.nl. De gedichten worden anoniem aan de jury voorgelegd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.