Voorstellingen in Ruïne van Teylingen op Monumentendag

Jacoba van Beideren voor de ruïne.© foto SOS

Sjaak Smakman
Sassenheim

De Ruïne van Teylingen neemt dit jaar een bijzondere plek in op Open Monumentendag op 11 september. In de binnenring wordt dan een kijk- en luisterspel, waarin gravin Jacoba van Beieren (Marleen van Leeuwen uit Voorhout) vertelt over de roerige en indrukwekkende belevenissen in haar leven en over de plek waar zij in 1436 op jonge leeftijd is overleden.

Het is een voorstelling van een half uur voor het hele gezin, waarbij de toeschouwers op balen stro zitten. Met muziek en zang, met tekst op rijm en met veel attributen vertelt Jacoba wat haar is overkomen en hoe ze uiteindelijk nog een paar rustige jaren heeft geleefd in de burcht die nu de Ruïne van Teylingen heet. De voorstelling wordt driemaal opgevoerd.

Mijn Monument is Jouw Monument is het thema van de Landelijke Open Monumentendag 2021 en daarom vertelt de middeleeuwse gravin over haar thuis, dat nu aan ons behoort. In een tijd waarin vrouwen niets te zeggen hadden, regeerde zij als jong meisje over Holland, Zeeland en Henegouwen en zat zij als gravin op de troon in de Haagse Ridderzaal.

Bijzonder tijdens de Open Monumentendag die de Stichting Oud Sassenheim organiseert in het dorp is dat dit keer behalve de tuin voor het eerst de bel-etage en de zeer oude kelder van Het Oude Koningshuys kunnen worden bezichtigd. Nieuw is ook dat de kerktoren van de Sint Pancratiuskerk kan worden beklommen en het uurwerk en de reusachtige klokken kunnen worden bewonderd. Het beklimmen is is leeftijd gebonden en zal onder begeleiding plaatsvinden.

In totaal zijn er tijdens Open Monumentendag in Sassenheim zeven locaties te bezoeken, waaronder de tot wooncomplex gerenoveerde Kompasschool.Het volledige programma wordt in augustus bekend gemaakt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.