De homohaat komt in golven | column

Haroon Ali

Mijn eerste gedachte was: nee, niet weer een column over lhbti’ers. Ik schrijf al geregeld over de regenbooggemeenschap, ook al weet ik dat lezers daar weinig mee hebben. Het gaat om tien procent van de bevolking, dus de overige negentig procent wil niet worden lastiggevallen met hun problemen. Maar lhbti’ers liggen voor de zoveelste keer onder vuur, nota bene in het vrije Europa, dus ik moet er toch weer aandacht aan besteden.

De homohaat uit Rusland, Polen en Hongarije waaide deze week over naar Georgië. De Pride-optocht in Tbilisi moest worden uitgesteld omdat deelnemers en journalisten werden aangevallen door extreemrechtse haatzaaiers. Die waren zelfs zo woedend, dat ze naar de derde verdieping van een gebouw klommen, regenboogvlaggen van het balkon rukten en het kantoor van de Pride-organisatie vernielden. Het parlement en de politie deden niks en claimden zelfs dat de woede was uitgelokt. Volgens Tbilisi Pride is daarmee ’de oorlog verklaard aan de beschaving en de democratie’.

Afgelopen weekend liep het fout in de Spaanse stad A Coruña. Daar werd de 24-jarige Samuel Luiz door een groep jongeren doodgetrapt, omdat hij hen uit zelfbescherming met zijn telefoon filmde. „Stop met filmen als je wil blijven leven, vuile flikker”, zouden ze volgens een ooggetuige hebben geroepen. Zelfs in Barcelona en Madrid – twee steden die juist bekend staan om hun tolerantie – neemt de homofobie toe. Dit wordt toegeschreven aan de opkomst van de extreemrechtse partij Vox. ’Haat is dodelijk’, stond er op een spandoek tijdens een tegendemonstratie in Barcelona.

De regenbooggemeenschap weet al eeuwen dat die haat in golven komt. Fascisten van Brazilië tot Turkije keren zich weer tegen lhbti’ers, alleen omdat die zichzelf willen zijn, maar daarmee de norm uitdagen. Het aanwijzen van zondebokken verenigt conservatieve stemmers, zodat ze zich sterker en mannelijker voelen. Wilders en Baudet flirten ook graag met het fascisme. Zij pretenderen juist dat ze opkomen voor lhbti’ers, maar alleen als ze daarmee moslims kunnen bashen. En al die mensen die op extreemrechts stemmen praten de haat jegens anderen goed, want hun eigen vrijheid gaat voor.

Maar hoe zit het met onze vrijheden? De vrijheid om hand in hand met je partner over straat te lopen zonder te worden nageroepen. De vrijheid om als jongen make-up te dragen zonder te worden uitgelachen. De vrijheid om ’s avonds alleen naar huis te lopen of een taxi te pakken, zonder in elkaar te worden geslagen. De vrijheid om te demonstreren voor universele mensenrechten. Het probleem ligt niet bij de manier waarop lhbti’ers zich uiten, maar bij de rabiate mannen die zich niet kunnen inhouden. Ook vrouwen in het algemeen moeten nog te vaak vrezen voor hun veiligheid.

Dus deze column is voor iedere stoere heterovent die roept dat Pride te overdreven is. De man die homo’s tolereert, zolang ze niet verwijfd zijn of aan hem zitten. De man die alles afschuift op de biologische verschillen tussen de seksen. De man die heus niet discrimineert maar hoopt dat een autoritaire leider zijn zorgen kan wegnemen. Lang niet iedere vent valt lhbti’ers en vrouwen lastig, maar de daders die dit doen zijn bijna altijd mannen. Dus zij moeten veranderen, niet wij. Echte mannen drijven kwetsbare mensen niet in het nauw, maar komen juist voor ze op.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.