Hoveniers Oud Ade willen voor meer leven en minder rommel in het aangrenzende Ghoybos zorgen.

Deze mannen gaan graag voor meer leven in het Ghoybos achter de pannenkoekenboerderij in Leiderdorp.© foto Taco van der Eb

Paul van der Kooij
Oud Ade

Met je hoveniersbedrijf een boswachter leveren die het bos naast jouw bedrijfsterrein schoon, heel en veilig gaat houden

Bijzonder? Voor de vestiging van de Koninklijke Ginkel Groep aan de Hofdijklaan in Oud Ade komt er meer bijzonders aan. In ruil voor dergelijke diensten krijgt de hovenier namelijk enkele percelen Ghoybos, want om dat bos gaat het hier. Het zijn percelen die, hoe gek dat misschien ook klinkt, geen boom bevatten.

Voordat het tegen Leiderdorp aangelegen bos enkele jaren geleden een ’natuur en recreatiebos’ werd, stond het er namelijk puur voor het hout dat het opleverde.

Omdat het kale stuk tussen het bos en het bedrijf volgens de gemeente Kaag en Braassem ’geen meerwaarde heeft voor het bos’ was een deal gauw gesloten toen het bedrijf aangaf meer ruimte te willen. Voor een uitbreiding van het bedrijf zelf, maar ook voor de eigen sociale werkvoorziening Rosa Novum.

Wat het voor de gemeente nog mooier maakte is dat arbeidsgehandicapten, actief voor Rosa Novum, het Ghoybos een kwaliteitsimpuls gaan geven.

Aandacht

Wat zo’n impuls precies inhoudt? „We gaan in ieder geval de bomen die er zijn neergezet en de kruiden die er zijn ingezaaid meer aandacht geven en goed bijhouden”, meldt een woordvoerder. „Ook willen we voor meer biodiversiteit gaan zorgen, om meer leven in het bos te krijgen.”

En de boswachter loopt ’s morgens, tussen de middag en in de middag het bos na: „Kijken of het er netjes bij ligt en dingen die kapotgemaakt zijn, repareren.” Omdat formeel nog wat geregeld moet worden, verwacht de woordvoerder dat de boswachter en de mensen van Rosa Novum pas begin volgend jaar aan de bak kunnen.

Aanvankelijk zat het bedrijf aan de andere kant van de A4, waar het grond huurde van collega Rasser en Van Wijck. Maar de hoveniers moesten begin deze eeuw wijken voor de aanleg van de hogesnelheidslijn.

Over de nieuwe, ’zeer groene plek’ is de woordvoerder bijzonder tevreden: „We doen er ook alles aan om ons bedrijf eveneens een zo groen mogelijke uitstraling te geven. Zo hebben we onze daken aan twee kanten groen gemaakt. Ook de randen van ons perceel willen we een extra groene en natuurlijke uitstraling geven, met allerlei ingezaaide dingen.”

Het buurbos vindt hij ’geweldig’. „Het is er ook hartstikke druk in het weekeinde. En dingen als dat lasergamecentrum zijn echt een toevoeging zonder dat ze de natuur bijten.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.