Rijnsburgse handelskwekerij Vianen ontvangt predicaat hofleverancier

Een gelukkige Klaas Jan Vianen neemt het predicaat in ontvangst.

Een gelukkige Klaas Jan Vianen neemt het predicaat in ontvangst.© Foto Taco van der Eb

© Foto Taco van der Eb

Handelskwekerij Vianen uit Rijnsburg krijgt het predicaat Hofleverancier.

Handelskwekerij Vianen uit Rijnsburg krijgt het predicaat Hofleverancier.© Foto Taco van der Eb

1 / 3
Niels Held
Rijnsburg

De Rijnsburgse handelskwekerij Vianen mag zich hofleverancier noemen. Directeur Klaas Jan Vianen nam vrijdagmiddag het predicaat in ontvangst van de commissaris van de Koning Jaap Smit.

De directeur van het familiebedrijf is dolblij dat zijn bedrijf zich nu hofleverancier mag noemen. „We bestaan nu 102 jaar. Bij het honderdjarig bestaan begonnen we met onze poging om het predicaat hofleverancier te krijgen”, vertelt Vianen. „Dat het lukte is een kroon op ons werk. Ik vind dit echt het hoogst haalbare voor een bedrijf.”

Officieel bewijzen dat hun bedrijf echt al honderd jaar bestond, ging niet zomaar. „We leverden heel veel documenten aan, maar het cruciale bewijs dat ons bedrijf op 1 april 1919 is opgericht, ontbrak nog”, aldus Vianen. Marion de Mooij, de medewerkster van de gemeente Katwijk die destijds de aanvraag van Vianen behandelde, ging naar het bewijs op zoek.

Tijdens die zoektocht kwam van alles boven, maar verschillende bewijsstukken werden niet overtuigend genoeg bevonden. Het uiteindelijk bewijs vond ze in het Haagse museum Beeld en Geluid. Een oud telefoonnummer en vermelding in een weekblad voor bloemencultuur gaven de doorslag om Vianen het felbegeerde predicaat te verlenen.

De koning kan het predicaat hofleverancier toekennen aan bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en honderd jaar bestaan, of langer. Dat een bedrijf zo lang bestaat, moet dus te bewijzen zijn. Daarnaast moeten de bestuurders van het bedrijf en de onderneming zelf van onbesproken gedrag zijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.