Heel digitaal Kaag en Braassem kan dinsdagavond ’live’ horen wie de nieuwe burgemeester wordt

Het zit er bijna op voor burgemeester Marina van der Velde van Kaag en Braassem.

Het zit er bijna op voor burgemeester Marina van der Velde van Kaag en Braassem.

Paul van der Kooij
Kaag en Braassem

Dinsdagavond wordt bekendgemaakt wie de nieuwe burgemeester van Kaag en Braassem wordt. Dat gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering in het gemeentehuis, die online te volgen is.

Officieel is het zo dat dan alleen wordt gemeld wie de gemeenteraad voor die functie voordraagt. Die aanbeveling moet namelijk nog worden bekrachtigd door de minister van binnenlandse zaken en de koning. De ervaring leert dat die dat ook plegen te doen.

Op de vacature hebben 35 kandidaten gesolliciteerd. Dat is meer dan in welke andere gemeente in Zuid-Holland ook, de afgelopen zes jaar.

De vertrouwenscommissie, met uit alle fracties een lid, heeft met een deel van hen gesproken. Dinsdagavond vanaf 20.00 uur - in een besloten deel van de vergadering - krijgen ook raadsleden die niet in de commissie zitten te horen tot welke twee kandidaten de commissie is gekomen.

Vervolgens wordt bepaald wie de favoriet is van de raad en wie als nummer 2 geëindigd is. Nadat die aanbeveling is vastgesteld, worden tijdens een schorsing de twee kandidaten geïnformeerd.

De verwachting is dat rond 20.45 uur de openbaarheid kan worden gezocht. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Ruud van der Star, presenteert dan de nummer 1. En de nummer 2 kan wel eens voor altijd geheim blijven...

Van der Velde

Omdat het einde van haar tweede en laatste ambtsperiode bijna samenvalt met de raadsverkiezingen van maart 2022 gaf burgemeester Marina van der Velde (67) in haar nieuwjaarstoespraak aan voor het eind van het jaar te willen vertrekken. Dan is er al een ’nieuwe’ wanneer een nieuwe raad aantreedt, gevolgd door nieuwe wethouders. Het lijkt te lukken: de beëdiging van haar opvolger door de Commissaris van de Koning vindt naar verwachting op 3 november plaats.

De bekendmaking is te volgen via:

https://www.kaagenbraassem.nl/Bestuur_en_organisatie/Gemeenteraad/Vergaderingen_live_volgen

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.