Rijnsburgs bouwproject Kleipetten Zuid krijgt na negen jaar stilstand een doorstart: ’Best een lastige opgave’

De bouw van de wijk Kleipetten in 2008, vlak voor het begin van de economische crisis.

De bouw van de wijk Kleipetten in 2008, vlak voor het begin van de economische crisis.© Archieffoto

Hielke Biemond
Rijnsburg

Het Rijnsburgse nieuwbouwproject Kleipetten Zuid krijgt na negen jaar stilstand een doorstart. Wethouder Gerard Mostert stelt de gemeenteraad in september voor om een begin met maken met de grondexploitatie.

Het is vandaag de dag bijna niet voor te stellen, maar zijn voorganger Willem van Duijn zette het bouwproject in 2012 in de ijskast omdat er te weinig vraag was naar woningen. Hij achtte het in de nasleep van de kredietcrisis onverantwoord om in hoog tempo verder te blijven bouwen. De toenmalige raadsleden stemden daarmee in. Het zuidelijke gedeelte van de nieuwbouwwijk Kleipetten, aan de westkant van de Oude Rijn, verdween daardoor in de gemeente boeken onder het kopje ’niet in exploitatie genomen gronden’.

De huizenmarkt maakt nu een crisis van een heel andere orde door: vraag is er te over, aanbod nauwelijks. Dat is voor het Katwijkse gemeentebestuur aanleiding om het plan haastig af te stoffen. Als de raadsleden daarmee instemmen, gaat Mostert oude onderzoeken aan de huidige tijd aanpassen en met projectontwikkelaar ROEM een definitief bouwplan maken.

,,Ik ben blij dat dit project herstart wordt’’, zegt de wethouder. ,,Het uiteindelijke doel is dat we woningen gaan bouwen voor alle doelgroepen binnen onze gemeente. In de huidige overspannen woningmarkt is dat best een lastige opgave. Hoeveel en welke woningen er straks precies gebouwd gaan worden, is afhankelijk van de uitwerking van het plan.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.