Inzamelingsactie voor Moluks monument in Alphen aan den Rijn, dat 4 september wordt onthuld

Moluks feest tijdens Jaarmarkt Alphen.

Moluks feest tijdens Jaarmarkt Alphen.© archieffoto ld

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn is een inzamelingsactie begonnen voor het Moluks monument, dat op 4 september wordt onthuld. Er is nog 15.000 euro nodig.

De Stichting Tugu Maluku Alphen is al jaren bezig met de realisatie van een lokaal Moluks monument voor de deur van het nieuwe wijkcentrum Kaju Putih aan de Dennenlaan.

Een ontwerp voor het monument is gemaakt door de kunstenaar Eddy Manuhutu, die in 20218 plotseling overleed. Zijn ontwerp is daarna uitgevoerd door Casper ter Heerdt.

’Het realiseren van het monument zelf is uiteindelijk een hele bijzondere en gedenkwaardige reis geworden’, meldt de stichting Tugu Maluku. ’Een monument precies zoals wijlen oom Eddy Manuhutu voor ons bedoeld heeft. Een monument dat met trots in de Molukse wijk zal staan voor het nieuwe wijkcentrum Kaju Putih. Fier sterk en krachtig.’

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste generatie Molukkers voet aan wal zette in Nederland. Duizenden militairen werden onvrijwillig naar Nederland gebracht, uit vrees voor hun veiligheid. Het zou om een tijdelijk verblijf van zes maanden gaan, maar ze keerden nooit meer terug. Ze werden in eerste instantie met hun gezinnen in kampen ondergebracht. later bouwde de Nederlandse overheid in diverse gemeenten speciale Molukkerswijken, waaronder die in Alphen aan den Rijn.

De stichting Tugu Maluku hoopt dat het lokale monument ook onderdeel wordt van de Nederlandse geschiedenis. ’In dit bijzondere jaar zal het monument geplaatst en ceremonieel onthuld worden en we streven er naar dat het wordt meegenomen in monumentenroutes van bijvoorbeeld scholieren. Zodat het verhaal van de Molukse gemeenschap en hun eeuwenoude band met Nederland van generatie op generatie op de juiste wijze gedeeld zal worden. Het is een Moluks verhaal, maar zeer zeker ook Nederlands erfgoed. Dat laatste wordt hedendaags veel te vaak vergeten.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.