Aanpassingen in training bezorgen roeister Lisa Bruijnincx goud op WK onder 23

Lisa Bruijnincx

Lisa Bruijnincx© Archieffoto Hielco Kuipers

Coen Eggenkamp
Racice

Lisa Bruijnincx is er zaterdag in geslaagd de wereldtitel voor roeiers onder de 23 jaar binnen te halen. In het Tsjechische Racice was zij samen met Fien van Westreenen in het boottype dubbeltwee nipt sneller dan Duitsland en Griekenland. De twee landen finishten binnen één seconde van de Nederlandse boot.

De Leidse roeister maakte met Van Westreenen het verschil met name in het tweede deel van de race toen ze met 400 meter te gaan de leiding overnamen van de Grieken. ,,We moeten het normaal gesproken niet hebben van de start. ’s Morgens vroeg hebben we daar bij de laatste training zelfs nog wat aanpassingen voor gedaan en dat werkte. We kwamen nu beter mee”, vertelde een dolgelukkige Bruijnincx na afloop.

Op het einde kwam met name Duitsland nog heel dichtbij. ,,Omdat we wat meer geïnvesteerd hadden in het begin van de race hadden we geen geweldige sprint meer over. Gelukkig was het genoeg.”

Het is de tweede keer dat dit duo wereldkampioen wordt. Twee jaar geleden pakten zij ook al het goud bij de wereldkampioenschappen op de olympische baan van Tokio.

Bruijnincx: ,,Ik kan het nog niet helemaal bevatten dat ik wereldkampioen ben en dat ook nog eens voor de tweede keer. Maar het is echt geweldig dat dit is gelukt. Omdat Fien in Amerika studeert en roeit, hadden we maar een paar weken voorbereidingstijd samen. Dat hebben we heel goed en snel opgepakt. Bijna elke training ging weer beter. Zelfs hier hebben we nog stappen gezet.”

Zoeterwoudenaar Gert-Jan van Doorn was eveneens succesvol. Hij legde beslag op het brons in de dubbelvier met Noud Scholten, Olav Molenaar en Guus Mollee. ,,Ondanks dat we op goud mikten, zijn we tevreden. Ik heb weinig van de race meegemaakt en alleen maar geleverd. Ik zag wel dat we wegliepen van Duitsland, maar niet dat Italië dat zilver pakte nog heel dichtbij was. Dat hoorde ik pas na afloop”, liet Scholten weten.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.