Zeven boetes uitgeschreven aan scooterrijders op nieuwe Katwijkse fietspad Vlaggeduin

© Archieffoto Hielco Kuipers

Niels Held
Katwijk

In Katwijk zijn tussen april en juni zeven boetes uitgeschreven bij het nieuwe fietspad Vlaggeduin voor het negeren van het scooterverbod. Dat blijkt uit de antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van het CDA-raadslid Irene van der Plas.

Om te voorkomen dat scooters van Vlaggeduin gebruik maken is er onder het bordje fietspad het de tekst ’dus niet brommen’ geplaatst. Van der Plas beweert dat deze verkeersborden geen effect hebben. Het college van B en W weerspreekt dit, hierin gesteund door een mail van een bewoner die juist aangeeft dat de bordjes wel effect hebben.

Ook is uit extra controles niet gebleken dat er veel scooters rijden op het fietspad. Na de aanleg van het nieuwe fietspad was er eerst een korte waarschuwingsperiode. Daarna waren er tussen 1 april en 25 juni veertig extra controlemomenten, naast de reguliere ronde. Op aanwijzingen van omwonenden zijn die momenten naar specifieke tijdstippen verplaatst.

Dat het fietspad niet toegankelijk is voor scooters komt door de ligging pal naast een beschermd duingebied, dat behoort tot het Europese Natura 2000-netwerk. Rondom deze gebieden gelden strenge regels voor gemotoriseerd verkeer.

Het fietspad Vlaggeduin vormt een belangrijk onderdeel van een nieuwe snelfietsroute tussen Leiden en de Katwijkse kust. Het verbindt de Cantineweg bij nieuwbouwwijk De Zanderij en de Laan van Nieuw-Zuid bij het sportpark van Quick Boys.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.