En na een felle discussie is de hele gemeenteraad voor een Integraal Kindcentrum in Woubrugge

Paul van der Kooij
Woubrugge

Een gemeenteraad die na een hoogoplopende discussie unaniem ergens voor kiest. Het kan in Kaag en Braassem bij een onderwerp als het Integraal Kindcentrum (IKC) in Woubrugge.

Partijen lijken het er al jaren over eens dat de huisvesting van de plaatselijke basisscholen niet lang meer mee kan en een nieuw IKC - waarin nauw wordt samenwerkt met met allerlei vormen van opvang - een oplossing kan zijn voor een probleem waar de gemeente verantwoordelijk voor is.

Maar er hangt volgens B en W wel een prijskaartje aan van 5,7 miljoen euro. En tegen dat bedrag hikt het CDA aan, zeker nu de gemeentefinanciën in onzekere staat verkeren. Vandaar de suggestie van christen-democraat Ronald Wesselink in de raadsvergadering van maandagavond om het kredietvoorstel voor het IKC door te schuiven naar september: „Dan is er meer duidelijkheid over de financiën en willen we zien of we het palet van dingen die geld kosten in evenwicht kunnen krijgen met de opbrengstenkant.”

Het kon op geen enkele steun rekenen, zeker niet toen VVD-raadslid Peter van Dijk duidelijk kreeg dat Wesselink dan ’wellicht’ tegen het IKC stemt waar hij op zich wel voor is: „Bij veel andere keuzes hadden we gezegd dat het wel kan wachten. Maar dit is zo belangrijk en is niet alleen een ambitie, het is ook een gemeentelijke taak. We moeten er iets mee en willen dat ook.” Bovendien maakt het de in het dorp zo gewenste woningbouw mogelijk op de vrijkomende plek van basisschool Esselyckerwoude, stipte D66-raadslid Sam Vijlbrief aan. Verder werd het Wesselink niet in dank afgenomen dat hij dingen zei als ’zorgvuldigheid is blijkbaar niet van groot belang voor de raad’.

Gierende banden

En terwijl het CDA-raadslid zich afvroeg wat de urgentie is - ’gezien zomerreces en bouwvakperiode’ - meldde onderwijswethouder Floris Schoonderwoerd met ’gierende banden aan de slag te willen’ om in 2023 met de bouw van het IKC te kunnen beginnen op de plek van basisschool De Kinderkring. Zo wil hij de dag na de raadsvergadering het bureau selecteren dat het Programma wensen en eisen mag opstellen: „Zodat we daar na zomer direct mee kunnen beginnen. Ook de architectenselectie willen we deze zomer doen.”

Dat de raad uiteindelijk unaniem voor het IKC koos, noemde burgemeester Marina van der Velde ’mooi bij zo’n noodzakelijk project’: „En ik hoop dat we in september tot een mooie discussie komen over dekkingsmiddelen voor alle wensen die de raad heeft bedacht. En daar zit dit IKC dan bij.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.