Rijtje kadewoningen op hoek Kaasmarkt definitief van de baan

De Kaasmarkt waar uiterst rechts, langs het water, geen huizen komen.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Op de hoek van de Kaasmarkt, bij de Hooigracht, komt definitief geen rijtje kadewoningen langs het water.

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad stemde dat idee dinsdagavond weg. ,,Het wordt een autoluw, groen en boomrijk plein. We zijn blij’’, aldus GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen.

Toch heeft Van Spronsen gemengde gevoelens. Een ander onderdeel van de toekomstplannen voor de Kaasmarkt, waar hij wel een fervent voorstander van is, dreigt eveneens te sneuvelen. Het betreft de oude Kaasmarktschool. De huidige gebruikers, een groep kunstenaars, mocht een fraai plan bedenken voor een bruisend stadsatelier en deed dat ook. In een uitgebreid boekwerk worden onderdelen genoemd als expositieruimtes, workshops, ateliers, uitvoeringen, horeca en podia, in een grondig opgeknapt complex. Alleen; financieel bleek het project niet haalbaar. De 1,7 miljoen die de gemeente ervoor wil hebben, is een maatje te groot voor de initiatiefnemers.

Dus wil bouwwethouder Fleur Spijker (D66) er een zogeheten tender voor in het leven roepen waarop iedereen kan inschrijven. ,,Want de exploitatie van het gebouw moet subsidieloos worden en er is een kostendrager nodig’’, aldus Spijker die ook de bouw van woningen in en om het schoolcomplex wil toestaan.

Een aangenomen motie, ingediend door Van Spronsen, roept gemeente, stadsbestuur en een toekomstige projectontwikkelaar op om de huidige plannen van het stadsatelier in ieder geval daarbij als leidraad te nemen. Meer dan dat zit er niet in. Komend najaar wordt duidelijk hoe het verder moet met de school en zijn ongetwijfeld teleurgestelde ’bewoners’.

Naast de Kaasmarktschool, aan de andere kant van de Koppenhinksteeg, krijgt projectontwikkelaar Hans Bakker wel zijn zin. Hij wil de bestaande bebouwing aan de achterkant van het IJdo-complex opknappen en beduidend hoger maken, waardoor 19 nieuwe appartementen ontstaan. Dat laatste werd hem aanvankelijk niet gegund door de lokale politiek. Nu uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de opknapbeurt zonder ophoging financieel niet haalbaar is voor Bakker, mag hij toch de grote versie van zijn project uitvoeren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.