Rijnsburgse Oranjevereniging genoodzaakt om ook dit jaar feestweek af te gelasten: ’Zo dichtbij, maar toch zo ver weg’

Kindercorso Rijnsburg in 2019, dit jaar gaat het onderdeel van de feestweek niet door

Kindercorso Rijnsburg in 2019, dit jaar gaat het onderdeel van de feestweek niet door© Archieffoto Taco van der Eb

Niels Held
Rijnsburg

De Rijnsburgse feestweek gaat ook dit jaar niet door. Door de nieuwe coronamaatregelen ziet het bestuur van de Oranjevereniging geen andere mogelijkheid dan om de festiviteiten te annuleren: „We waren zo dichtbij, maar nu blijkt toch zo ver weg.”

Een dag voor de persconferentie met de nieuwe coronaregels kwam de Oranjevereniging Rijnsburg nog met een opgetogen bericht: alle seinen stonden op groen. De invulling was nog niet helemaal af, maar de feestweek kwam er. „We hebben de afgelopen weken goed nagedacht over hoe het toch door kon gaan. We waren er echt klaar voor”, vertelt secretaris Petra Westra.

Een paar dagen later is de situatie helemaal anders. Afgelopen maandag vergaderde het bestuur van de vereniging, met als uitkomst dat het ook dit jaar niet haalbaar is. „In drie weken een nieuw plan maken is te kort dag. Maar het besluit tot het niet door laten gaan van de feestweek is voor ons een harde klap, het doet echt pijn”, reageert Westra.

De gemeente Katwijk had aan de Oranjevereniging een vergunning voor zes dagen verstrekt, maar dat kan met de nieuwe landelijke maatregelen niet meer. Die staan een meerdaags evenement namelijk niet meer toe. Dit zorgt voor bij een feestweek natuurlijk voor een probleem. „We zijn in Rijnsburg gewend dat de dagen in elkaar overlopen. Een programma waarin elke dag los van elkaar is, dat is geen feestweek.”

Overleg was er nog of sommige activiteiten op de planning door konden gaan, maar voor vereniging was het alles of niets. Zonder live optredens en met vaste zitplaatsen voor bezoekers was het voor ze niet mogelijk om de feestweek te houden. „Het programma bestaat uit dingen die leuk zijn om met elkaar te doen. Daar is geen alternatief voor. Mensen die bij elkaar komen blijft een risico, dus kiezen we er voor om het helemaal niet te doen dit jaar”, zegt Westra.

Nu de editie van dit jaar niet door kan gaan, schakelt de Oranjevereniging door en richten ze zich op volgend jaar. „Zet 8 tot en met 13 augustus 2022 maar alvast in de agenda”, aldus het bestuur.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.