Reddingsvloot met veel vrijwilligers in Limburg: ’Al dat water moet door Nederland naar zee’ [video]

Vrijwilligers van de Reddingsbrigade aan het werk, zwoegen tegen de stroming in.© Foto Arie van Dijk

Annet van Aarsen
Noordwijk

Uitzonderlijk, zegt Sander Zeilstra van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Maar liefst 24 eenheden vertrokken in de nacht van woensdag op donderdag met een boot op de trailer naar Limburg. De vorige inzet van zo’n grote omvang was in 1995.

De NRV stuurde midden in de nacht peloton 3 en 5 - meer dan twintig eenheden uit Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg zelf - naar het overstromingsgebied in Zuid-Limburg. Het ging onder andere om een team van de Noordwijkse Reddingsbrigade. De stoet ging ’met Prio1’, zwaailichten en al, naar het zuiden.

,,We zijn in Valkenburg geweest’’, vertelt voorzitter Harry Admiraal, als hij donderdagavond om tien uur op weg terug is naar Noordwijk. ,,We kenden de beelden van televisie, maar als je er midden in staat is het toch heel anders. Indrukwekkend.’’

Zijn team heeft geholpen met de evacuatie van een zorginstelling en met het uit huis halen van mensen die te lang hadden gewacht met een veilig heenkomen zoeken. ,,Onder andere een dame van 93 jaar die ergens op één hoog woonde. We hebben haar in haar rolstoel de trap afgetild. Het valt niet mee voor zo iemand om huis en haard te verlaten.’’

Teams uit de veiligheidsregio’s in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland en Groningen (de pelotons 1 en 2 van de NRV) vertrokken donderdagmiddag eveneens naar de getroffen provincie. De reddingsbrigades in onder andere Huizen, Blaricum, Den Helder, Kennemerland en Hoorn gingen met eenheden op pad. ,,Dat betekent dat we de eenheden kunnen aflossen’’, zegt NRV-woordvoerder Zeilstra. ,,We gaan wellicht ook nog eenheden uitlenen aan België waar de nood heel hoog is.’’

Het mooie weer is in aantocht, maar dat betekent niet dat de problemen meteen voorbij zijn. In Duitsland en België is eveneens extreem veel hemelwater naar beneden gekomen en kampen grote gebieden met overstromingen. ,,Al dat water moet naar de zee toe en de route is door Nederland’’, zegt Zeilstra. Hij verwacht dat de overstromingen nog wel twee, drie dagen een probleem zullen vormen. De Reddingsvloot bereidt zich daarop voor.

Opmerkelijk

Mark Jansen, landelijk coördinator van de NRV in IJmuiden, noemt de wateroverlast midden in de zomer opmerkelijk: „Waar we voorheen er vanuit gingen dat zoiets alleen voorkomt tussen oktober en maart, het overstromingsseizoen, worden we dit jaar midden in de zomer geconfronteerd met hevige regenval en overstromingen. Voor Nederlandse begrippen is dit een unieke situatie.”

De eenheden trainen regelmatig om voorbereid te zijn op de bijzondere omstandigheden van een overstroming: ondiep, vaak sterke stroming, onzichtbare obstakels onder water. Vorig jaar februari bijvoorbeeld in de Gouverneurspolder bij Ochten in de Betuwe, die onder water werd gezet.

Een maand eerder herdachten de redders van de NRV de watersnood van 1995 in Limburg en Gelderland. Veel vrijwilligers van een kwart eeuw geleden zitten nu opnieuw in ’rampgebied’. Ook het Noordwijkse team had een ervaren kracht in het team, die in 1993 en in 1995 als hulpverlener bij de evacuaties van toen was betrokken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.