Evacuaties in alle Noord- en Midden-Limburgse Maasgemeenten

ANP Producties | Bron: ANP

In alle gemeenten aan de Maas in Noord- en Midden-Limburg vinden evacuaties plaats. Meestal gaat het hierbij om straten of wijken, zei een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord op rampenzender L1. De veiligheidsregio roept inwoners van de Maasgemeenten op om de website van de eigen gemeente in de gaten te houden. Daarop wordt bekend gemaakt welke maatregelen er genomen worden en wie er tijdelijk weg moeten.

Ze zei verder dat alle coronatestlocaties van de GGD in het getroffen gebied open blijven. Wel kan het zijn dat toegangswegen onder water staan en er omleidingen zijn.

De piek van het hoogwater van de Maas heeft vrijdag om 15.00 uur Roermond bereikt. De Maas heeft daar een hoogte bereikt van 20,7 meter boven NAP. Naar verwachting bereikt de piek van de hoogwatergolf om 03.00 uur zaterdagochtend bij Venlo een hoogte van 18 meter boven NAP.

In Zuid-Limburg daalt het waterpeil van de Maas. Dijkgraaf Patrick van der Broeck van Waterschap Limburg zei vrijdag dat het project Grensmaas heeft gewerkt. Dat is de beveiliging van de Maas in Zuid-Limburg tegen overstromingen. Het Grensmaasproject volgde op de watersnood van 1993 en 1995, waarbij grote gebieden in Limburg overstroomden. Sindsdien zijn niet alleen dijken versterkt, maar kreeg de Maas met name door ontgrindingen meer ruimte om te overstromen zonder daarbij schade aan de richten.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.