Theater Castellum gaat in de verkoop, Alphense politiek is akkoord met aanbestedingsprocedure

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Theater Castellum gaat in de verkoop. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is daarmee akkoord.

De twijfels die de raadsfracties vorige week nog hadden, zijn grotendeels weggenomen door wethouder Erik van Zuylen (cultuur/Groenlinks). Hij heeft de voorwaarden voor verkoop of verhuur van het pand aan het Rijnplein uitgebreid.

De aanbestedingsprocedure kan beginnen. Als zich een geschikte kandidaat aanmeldt, wil de wethouder het cultuurgebouw, waarin ook een bioscoop zit, per 1 januari van de hand doen.

Een nieuwe exploitant moet minimaal 110 theatervoorstellingen per jaar aanbieden en dertig ’aanverwante podiumactiviteiten’. Daarvoor stelt de gemeente maximaal negen ton subsidie beschikbaar. De grote zaal kan als extra filmzaal dienen. Voor een eventuele verbouwing, die nodig kan zijn voor ’het toevoegen van functies’, is twee miljoen euro beschikbaar.

De huidige medewerkers van Castellum hebben grote twijfels over de gemeentelijke plannen en zijn ook bezorgd over hun eigen baan. De mogelijkheid bestaat dat ze die verliezen als er een nieuwe exploitant komt.

Winstoptimalisatie

’Een commerciële onderneming zal primair altijd winstoptimalisatie en niet maatschappelijk rendement als doel hebben’, schrijft waarnemend directeur Leo Pot in een brief aan de gemeenteraad. ’Ook bestaat de kans dat de plannen van een nieuwe uitbater niet lukken en hij de opdracht terug moet geven. Daarmee staat op zo’n moment de continuïteit van het theater en de maatschappelijke functie van Castellum op de tocht’.

Directeur Sandra Bruinsma liet eerder al weten dat de kans op een goedkopere exploitatie van een volwaardig theater klein is. Het Alphense cultuurcomplex draait al jaren op een laag budget in vergelijking met veel andere - vergelijkbare - theaters in Nederland.

D66, PvdA, SP en Rijn Gouwe Lokaal (RGL) stemden donderdagavond tegen de aanbestedingsprocedure. Deze partijen voelen niets voor verkoop of verhuur. ,,De voorwaarden rammelen aan alle kanten’’, aldus PvdA-fractievoorzitter Ernst-Jan Straver. ,,Wij zien geen toekomst in een aanbesteding’’, zei D66-radslid Maurits de Vries. ,,We besluiten nu tot liquidatie van de Castellum bv’’, concludeerde Ank de Groot, RGL-fractievoorzitter.

Van Zuylen begrijpt e zorgen van deze partijen ’heel goed’, maar wil de zoektocht naar commerciële partijen toch graag voortzetten. dat de medewerkers van castellum boos en gefrustreerd zijn begrijpt de wethouder ’ook heel erg’. ,,Er zit een zeker risico in dat het personeel afhaakt. In dit besluit zit een zekere definitiviteit. Als een partij voldoet aan de voorwaarden gaan we gunnen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.