Hotel De Gouden Leeuw in Voorschoten ontruimd wegens brand: veel rook, maar geen gewonden [update/video]

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

1 / 3
Theo de With
Voorschoten

Bij hotel De Gouden Leeuw in Voorschoten heeft donderdagavond laat korte tijd een brand gewoed. Het pand aan de Veurseweg is door de brandweer ontruimd.

De brandmelding kwam rond half twaalf binnen bij de brandweer. Er is met veel materiaal uitgerukt. De brand was ontstaan in de serverruimte en was snel onder controle.

Alle gasten en hotelpersoneel hebben de betreffende vleugel van het hotel moeten verlaten. Het gaat om ongeveer zestig personen die elders in De Gouden Leeuw zijn opgevangen.

Het was de nachtmanager die de brand ontdekte, die door onbekende oorzaak in de kelder is ontstaan. Hij heeft 112 gebeld en is in rap tempo de hotelgasten gaan wekken, vertelt hij naderhand. ,,Eén ouder echtpaar was moeilijk wakker te krijgen, maar uiteindelijk heb ik iedereen uit de kamers kunnen krijgen. Toen ik daarna weer beneden kwam, zag ik geen hand meer voor ogen door de rook.’’

(Tekst loopt door onder de video)

De gasten zijn opgevangen in een andere vleugel van De Gouden Leeuw, die de nachtmanager ’het motel’ noemt. De twee vleugels zijn met een glazen luchtbrug met elkaar verbonden. Omdat er snel een scheidingswand tussen deze twee delen is dichtgetrokken, bleef het motel zo goed als gevrijwaard van rook. Daardoor konden de gasten zonder gevaar in dit gedeelte verblijven.

Volgens woordvoerder Ton Koot van de brandweer was de brand snel geblust. ,,Voor twaalven was het vuur alweer uit. Er is daardoor vermoedelijk meer rookschade dan brandschade.’’

Een aantal hotelgasten koos ervoor om te vertrekken. Anderen kregen een kamer in het motelgedeelte en konden daar proberen nog wat nachtrust te pakken. Eén hotelgast is overgeplaatst naar een vestiging van Van der Valk in Nootdorp. Deze gast werkt in de jeugdzorg en moest de volgende dag weer werken. ,,Hij heeft een longprobleem en is daardoor heel gevoelig voor fijnstof. Daarom wilde hij hier niet blijven, maar hij wilde wel heel graag weer naar bed.’’

Het ventileren van De Gouden Leeuw nam nog geruime tijd in beslag. ,,Rook bevat koolmonoxide en dat is gevaarlijk’’, zegt Ton Koot. ,,Dat moet er dus uit. Daarom hebben we ook een aantal ramen ingeslagen in ruimtes waar de ramen niet open konden.’’ Ook heeft de brandweer een aantal ventilatoren ingezet.

De nachtmanager is inmiddels bekomen van de schrik. Hij loopt naar de fietsenstalling. ,,Hierin heb ik de twee honden opgesloten. Ze waren even in paniek, maar zijn nu gelukkig weer gekalmeerd.’’

Over de oorzaak en de omvang van de schade was vrijdagochtend nog niets te zeggen.

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.