Inwoners Kaag en Braassem hebben drie keer honderd procent kans op een sociale huurwoning

Aan De Kolk in Oude Ade wordt hard gebouwd aan vijf sociale huurwoningen en vijftien appartementen.© foto MeerWonen

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

Tien sociale huurappartementen bij de voormalige Alkeburcht in Roelofarendsveen kunnen naar jongeren uit Kaag en Braassem in de leeftijd tussen de 24 en 32 jaar. De eigenaar van het complex, EWVV bv, had dat voorgesteld en B en W stemmen graag in met dit ’lokale maatwerk’

Ze doen dat ook bij de twintig levensloopbestendige woningen - met woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer op de begane grond - die Woondiensten Aarwoude aan Elzenlaan in Woubrugge bouwt. Voorrang daar hebben huurders van ’Aarwoude’ die in Woubrugge een sociale huurwoning hebben, gevolgd door huurders van 55-plus van ’Aarwoude’ die een sociale huurwoning achterlaten in de andere kernen van Kaag en Braassem of - op plaats drie - in Nieuwkoop. Vervolgens gaat het om mensen die bij Holland Rijnland staan ingeschreven uit respectievelijk Woubrugge, de rest van Kaag en Braassem en de regio.

De sociale bouwplaats aan De Kolk in Oud Ade van afstand.© foto Meerwonen

Ook op vijf eengezinswoningen die MeerWonen aan De Kolk in Oud Ade laat bouwen wordt lokaal maatwerk toegepast. Voorrang hebben woningzoekenden die in Oud Ade of Rijpwetering een sociale huurwoning van de stichting achterlaten, gevolgd door woningzoekenden die een sociale huurwoning van MeerWonen of Aarwoude ergens in Kaag en Braassem achterlaten. Op vier staan overige woningzoekenden uit Oud Ade en Rijpwetering, op vijf woningzoekenden die een sociale huurwoning in Holland achterlaten en op zes ’overigen’. Het project telt ook 15 appartementen met een gezamenlijke ruimte. Veertien daarvan gaan naar een woongroep - waarvan de leden vooral uit Oud Ade, Teylingen en Rijpwetering komen - in nummer vijftien trekt iemand die in een Oostenrijkse woning woonde die vroeger op deze plek stond.

Van de woningen die worden achtergelaten, kan een kwart ook weer lokaal worden toegewezen. Dat kan eveneens maatwerk zijn, bijvoorbeeld voor jongeren in kleine kernen of mensen die in die kern begeleiding en verzorging krijgen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.