Leidse kunstenaars exposeren in Haarlem en laten vooral groei, rotting en verval in de natuur zien

Werk van Leidse kunstenaars in de Vishal in Haarlem.© Publiciteitsfoto

Theo de With
Leiden/Haarlem

Een groep Leidse kunstenaars exposeert op dit moment in de Vishal in Haarlem.

Wat de kunstenaars bindt, is dat ze allemaal elementen uit de natuur gebruiken in hun werk. ,,En dan met name organische processen als groei, bloei, verval en rotting’’, zegt de Leidse kunstenares Inge Reisberman, die als curator optreedt van deze tentoonstelling.

Samen met haar collega’s Mary Geradts en Marjolein van Haasteren benaderde zij een aantal kunstenaars. ,,Wij hadden met ons drieën al eens geëxposeerd bij Studio Pulchri in Den Haag. We ontdekten dat die langzame processen in de natuur bij ons allemaal een rol speelden in het werk. We wilden er een vervolg aan geven, maar dan met een grotere groep kunstenaars.’’

Dat is nu gelukt. Dit Leidse drietal heeft nog een twee andere kunstenaars uit hun woonplaats meegenomen naar Haarlem, te weten Izaak Zwartjes en Hanneke Francken. ,,We werken allemaal op een heel verschillende manier’’, vindt Reisberman. ,,Izaak bouwt sculpturen van afgedankte en half vergane materialen, die hij tijdens zijn zwerftochten door de stad vindt. Hij laat vooral verval zien.’’

Hanneke Francken is gefascineerd door de cyclus van het leven. De eeuwigdurende cirkel van geboorte, groei, bloei, verval en dood brengt zij in beeld in tekeningen met kleurpotlood en pastelkrijt.

Marjolein van Haasteren is sinds twee jaar bezig met een serie schilderijen over water. Zij praat eerst met deskundigen over bijvoorbeeld klimaat, visserij of het onderwaterleven en probeert daarna de essentie in verf te vangen. Die aanpak levert kleurrijke en expressieve schilderijen op.

Mary Geradts werkt heel ambachtelijk. Zij maakt van zink bloemvormen in alle stadia, van ontluiken tot vergaan.

Inge Reisberman maakt zelf voornamelijk video’s. Zo werkte ze de afgelopen jaren veelvuldig in het leegstaande complex van de Meelfabriek. ,,Helaas kan dat nu niet meer, omdat er woningen in gecreëerd worden. Ik werk graag met elementaire stoffen als meel, water en zout. Ik breng het verloop van de tijd in beeld: graan wordt meel en daarvan wordt uiteindelijk brood gebakken.’’

De groep Leidenaars is aangevuld met drie kunstenaars van elders: Lon Robbé, Arno Kramer en het collectief CellaVie LAB. Ook zij hebben de natuurlijke processen als uitgangspunt voor hun werk genomen.

De tentoonstelling ’Slow movements’ is tot en met zondag 8 augustus te zien in de Vishal aaan de Grote Markt in Haarlem. ,,Een prachtige plek om te exposeren’’, vindt Reisberman. ,,De Vishal ligt pal naast de St.Bavo, de grote kerk van Haarlem, en dat zorgt voor veel aanloop. Het is jammer dat we in Leiden niet een dergelijke expositieruimte hebben. Meer informatie en openingstijden: devishal.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.