Een half dagje vissen? De jeugd vindt het spannend en geweldig tijdens de zomerviskaravaan in Nieuwkoop

Beeld van de zomerviskaravaan in de visvijver op het bedrijventerrein aan Electronweg in Nieuwkoop.

Beeld van de zomerviskaravaan in de visvijver op het bedrijventerrein aan Electronweg in Nieuwkoop.© foto Taco van der Eb

Paul van der Kooij
Nieuwkoop

Hoe doe je dat: de jeugd enthousiast maken voor de hengelsport? Bij Sportvisserij Nederland weten ze het wel: verspreid over het land een ’zomerviskaravaan’ houden.

Daar leren kinderen hun eigen vistuigje maken met dobber, haakje en gewichtje, vechten ze met de grootste vissen op de drilsimulator en leren ze alles over de biologie van vissen en andere onderwaterdieren. Onder begeleiding van professionals kunnen ze zelfs een hengeltje uitgooien.

Hoe maak je visgerij klaar?

Hoe maak je visgerij klaar?© Foro Taco van der Eb

Dinsdag streek de karavaan neer in Nieuwkoop, naast de visvijver op het bedrijventerrein aan de Electronweg. Er kwamen maar liefst 67 kinderen op af, in leeftijd variërend van 8 tot 14. De meeste hengelaars in de dop wonen in de buurt, maar er zaten ook kinderen bij uit oorden als Den Haag, Wijk bij Duurstede en Leiden. Want in de buurt van de Sleutelstad strijkt de karavaan verder niet neer, deze zomervakantie.

Oefenen met de viscomputer.

Oefenen met de viscomputer.© Foto Taco van der Eb

En iedereen durfde te vissen. Wie daarbij wat ving, leerde in de praktijk wat een goede visser dan doet: het dier met natte handen vastpakken, de haak met een hakensteker verwijderen en de vis vol eerbied terugzetten.

Een mooi stekkie..

Een mooi stekkie..© foto Taco van der Eb

Gevangen...

Gevangen...© Taco van der Eb

En wat hoorden ouders toen ze hun kroost na enkele uren kwamen ophalen? Dat het ’geweldig’ was geweest. En ’heel erg spannend’. En dat hun nazaten zeker vaker gaan vissen met de hengel die ze niet alleen tijdens de dag mochten gebruiken maar ook mee naar huis kregen. Sjors Hampsink, die de aflevering organiseerde met de plaatselijke hengelsportvereniging VV Nieuwkoop Noorden, snapt dat enthousiasme wel: ,,Met vissen ben je de hele dag buiten en maak je kennis met de natuur.’’

Meer info over de zomerviskaravaan op www.stekkie.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.