Nederland gaat met andere landen en visserij op mijnen jagen boven de Wadden. Alles uit de kast voor ’Sandy Coast 21’

Arie Booy
Katwijk

De Mijnendienst van de marine gaat samen met buitenlandse mijnenbestrijders en de visserij de strijd aan met explosieven in de Noordzee. Operatie Sandy Coast 2021 start volgende maand.

De Noordzeebodem ligt nog altijd bezaaid met vooral oude vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog. Vele duizenden explosieven, waaronder ook zeemijnen, leveren constant gevaar op voor visserij en scheepvaart. Voor vissers is het een nachtmerrie om een bom in de netten te krijgen. Zoals een aantal jaren geleden toen drie doden vielen bij de ontploffing van zo’n explosief aan dek.

(Tekst gaat door onder de foto)

De drone Seafox wordt te water gelaten op een Nederlandse jager.

De drone Seafox wordt te water gelaten op een Nederlandse jager.© Foto Jaime Karremann/Marineschepen.nl

,,Tijdens Sandy Coast 21 is het mogelijk dat vissersschepen worden benaderd om deel te nemen aan de oefening”, meldt een woordvoerder van de zeemacht. ,,Dat gebeurt op basis van ’no cost-no delay’ voor de visserij.” Het kost niets en er treedt geen vertraging op, is de Nederlandse vertaling. Vissersschepen bij het oefengebied kunnen bij de vondst van een (oefen)mijn contact opnemen met de Kustwacht in Den Helder.

Meerdere naties

In 2018 werd al eens een Sandy Coast oefening gehouden in de zuidelijke Noordzee. Dit keer is de zee boven de Waddeneilanden de plaats van handeling. Nederland is van 23 augustus tot 10 september gastland voor de multinationale mijnenbestrijding. Naast Nederlandse en Belgische marine-eenheden, zullen meerdere andere naties deelnemen. Zo’n vijftien marineschepen en zeshonderd militairen zullen in die periode in de Nederlandse kustwateren ten noorden van de Waddeneilanden actief zijn.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Belgische mijnenjager Primula in Zeebrugge.

De Belgische mijnenjager Primula in Zeebrugge.© Archieffoto

De laatste week van de oefening is de Eemshaven de oefenlocatie voor een havenbeschermingsoefening met duikeenheden en explosieven opruimers. Scheepvaart wordt verzocht 1.000 meter afstand te houden van mijnenbestrijdingsvaartuigen die aan het mijnenjagen zijn. Indien een echte mijn onschadelijk gemaakt moet worden, wordt de omringende scheepvaart gewaarschuwd. In dat geval dient een veiligheidsafstand gerespecteerd te worden van 1 mijl.

Doel van de Sandy Coast 21 is het versterken van gereedheid, kennis en expertise op het gebied van mijnenbestrijden. ,,Het oefengebied in de Noordzee biedt een uitdagende omgeving voor de deelnemende eenheden”, stelt de marine zegsman. ,,Ondiep water, sterke stroming, dynamische zeebodem, wisselende weersomstandigheden en dat alles in de nabijheid van drukke scheepvaartroutes.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.