Provincie wil met een flitspaal snelheidsduivels op de kruising van de N207 bij Leimuiden te lijf gaan

De kruising N207-Dokter Stapenséastraat-Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden; rijp voor een flitspaal?© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Leimuiden

De provincie gaat het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw vragen of er een flitspaal kan komen op de kruising N207-Dokter Stapenséastraat-Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden.

In 2017 voldeed de kruising niet aan de voorwaarden die het OM stelt, bijvoorbeeld wat gemeten snelheden betreft. Inmiddels is de situatie volgens de provincie anders.

Zo krijgt de wegbeheerder van meerdere kanten signalen dat er veel te hard wordt gereden op en rond de kruising die eerder dit jaar onder handen is genomen. Zo meet de politie regelmatig snelheden van boven de honderd kilometer, terwijl vijftig kilometer het maximum is.

Het remmen van de snelheid door het plaatsen van plateaus is volgens de provincie geen optie. Het zou de eigen bussen van R-net hinderen en de omgeving opzadelen met geluids- en trillingshinder.

Meten is weten

Flitspalen zouden wel kunnen werken. Om die ook te ’krijgen’ is met de politie afgesproken dat die vaker gaat controleren. Ook de provincie zelf gaat ter plekke snelheidsmetingen verrichten. ’Met deze gegevens en de cijfers van de politie hopen we voldoende onderbouwing te hebben voor een hernieuwde gezamenlijke aanvraag bij het OM’, meldt Gedeputeerde Frederik Zevenbergen in een brief aan Provinciale Staten.

Een link met recente ongelukken ziet hij niet:

’Voor zover we hebben kunnen nagaan hebben die niet op de kruising plaatsgevonden en zijn ook niet direct te wijten aan snelheidsovertredingen’, meldt hij. ’Hier hebben andere factoren, die los staan van de inrichting van de weg, een rol gespeeld.’

Voor een betere doorstroming tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn kreeg de kruising extra opstelstroken voor afslaand verkeer en een intelligente verkeersregelinstallatie. De oversteek voor fietsers en voetgangers werd geconcentreerd op één plek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.