Alphen aan den Rijn krijgt een Graffiti Wall of Fame: fietstunnel onder N11 blijkt niet meest geschikte plek

De nieuwe graffitiwand staat al klaar in Zegersloot.

De nieuwe graffitiwand staat al klaar in Zegersloot.© Foto Marielle de Boer

Theo de With
Alphen aan den Rijn

Recreatiegebied Zegersloot moet de nieuwe hotspot worden voor graffitikunstenaars uit Alphen en wijde omgeving.

Bij de dagcamping wordt komende zaterdag een zogeheten Graffiti Wall of Fame in gebruik genomen. Er is inmiddels een betonnen wand neergezet, die beschikbaar is voor iedereen die met spuitbussen verf aan de slag wil.

Tot nu toe is de fietstunnel onder de N11 (in het verlengde van het Weteringpad) de enige plek in Alphen aan den Rijn waar legaal graffiti spuiten is toegestaan. Deze tunnel is echter geen ideale plek vanwege de lastige bereikbaarheid en het gebrek aan bewegingsruimte voor de kunstenaars.

Daarom zijn zij samen met de gebiedsadviseur van de gemeente op zoek gegaan naar een andere plek op Alphens grondgebied. Die is gevonden in recreatiegebied Zegersloot, toch al een plek waar zich veel jongeren ophouden.

De nieuwe wand staat tussen de dagcamping en het parkeerterrein van Ski- & Snowboard Xperience. Deze locatie is gemakkelijk bereikbaar, ook met de auto. Bovendien zijn er altijd veel wandelaars en fietsers in dit gebied en daarmee hopen de graffitispuiters ook een kijkerspubliek aan te boren voor hun kunstwerkjes.

De wethouders Gert-Jan Schotanus en Kees van Velzen verrichten zaterdag om 10.30 uur de officiële opening van de Graffiti Wall of Fame. Vervolgens is er tot 15.00 uur een gratis workshop graffiti spuiten door de Alphense graffitikunstenaar Joost Zwanenburg. Hij is inmiddels een grootheid op dit gebied. In Alphen aan den Rijn heeft hij bijvoorbeeld een aantal blinde muren van flatgebouwen onder handen genomen en voorzien van graffitikunst.

Joost Zwanenburg zegt over de nieuwe graffitiwall: ,,We hopen met deze nieuwe plek ook groot talent van buiten de regio aan te trekken. Op die manier zal de kwaliteit van de werken op de muur hoger worden en zal beginnende jeugd extra gemotiveerd worden om haar best te doen dat te evenaren.”

De plaatsing van de graffitiwall is een samenwerking van de gemeente, Joost Zwanenburg, jongerenplatform Njetwork, cultuurplatform KHABBAZ en Vereniging Vrienden van Park Zegersloot.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.