Uitspraak kort geding Leidse kappersoorlog: Promise in de Breestraat mag haar naam houden

Erna Straatsma
Leiden

Kapsalon Promise in de Leidse Breestraat mag haar naam houden. Kapsalon Promise1 aan de Lange Mare mag die naam niet langer gebruiken.

Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald na een kort geding dat was aangespannen door eigenaresse Kawir Bawari van de zaak in de Breestraat.

Haar concurrente aan de Lange Mare, Ivan Kadir, moet niet alleen van naam veranderen, maar is ook veroordeeld tot het betalen van 6.000 euro aan advocaatskosten die Bawari heeft gemaakt. Dat is ongeveer de helft van wat deze kapster tot nu toe kwijt is aan rechtshulp in deze kappersoorlog.

Beide kapsters werkten eerst samen in de Breestraat-kapsalon, waar Kadir de eigenares was. Toen zij begin 2020 wilde stoppen wegens privé-omstandigheden, nam Bawari de zaak in goed overleg over. In november 2020 opende Kadir een nieuwe zaak aan de Lange Mare onder de naam Promise1.

De rechtbank constateert dat bij de overname in februari 2020 geen afspraken zijn gemaakt over een naamsverandering. Bawari staat daarom in haar recht de naam Promise te blijven gebruiken.

Landelijke keten

Kadir voerde tijdens de behandeling van de rechtszaak aan dat de naam Promise deel uitmaakt van een landelijke keten. De eigenaar van deze keten, met twaalf vestigingen in heel Nederland, is niet blij met de Leidse kappersoorlog en steunt Kadir.

De kritiek van deze landelijke keten is voor de rechtbank niet relevant, omdat deze vennootschap onder firma (VOF) geen partij is in het conflict. De merkhouder, gevestigd in Drachten, heeft aangekondigd zelf rechterlijke stappen tegen Bawari te ondernemen.

Kadir kan via een niet-spoedeisende rechtszaak het vonnis in kort geding aanvechten. Die moet ze dan binnen zes maanden beginnen, anders wordt de uitspraak in kort geding definitief.

Lees ook: Leidse kappersoorlog: heeft Promise of Promise1 het recht om de naam te voeren?

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.