Rabobank sluit vestigingen Roelofarendsveen en Nieuwkoop definitief: beslissing oogst kritiek en begrip

De Rabobank-vestiging in Roelofarendsveen, naast de afrit van de A4, zal nooit meer opengaan.

De Rabobank-vestiging in Roelofarendsveen, naast de afrit van de A4, zal nooit meer opengaan.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

Rabobank sluit zijn vestigingen in Roelofarendsveen (Het Oog 1) en Nieuwkoop (Kennedyplein 5) definitief.

De bank merkt al langer dat steeds meer klanten hun bankzaken online regelen en het bezoek aan de kantoren sterk is teruggelopen. ’Die ontwikkeling is versneld door de coronacrisis, met als gevolg het noodgedwongen moeten sluiten van een aantal kantoren’, heet het in een verklaring, waar op Facebook flink op wordt gereageerd.

Zo waren ook de twee vestigingen in kwestie sinds vorig jaar maart al dicht. ’En hoe kun je dan naar de bank?’, klinkt als vraag Naast zorgen - bijvoorbeeld over minder mobiele ouderen - en kritiek op deze ’kapitaalvernietiging’ is er ook begrip voor de beslissing van de bank: Want online kan toch wel ’handig zijn’. Ook wordt er flink meegedacht over een nieuwe bestemming voor het pand aan de A4. Sommigen zien er een mooi gemeentehuis in, anderen een écht brede school. Ook aan starters wordt links en rechts gedacht.

Of het pand te koop gezet wordt, is nog niet zeker. Volgens Wim Nobel, directeur Groene Hart Noord, wordt ook de mogelijkheid onderzocht om hier eeninterne administratieve afdeling’ onder te brengen.

Al te groot lijkt die kans hem niet: ,,Veel locaties van de bank staan, door het toegenomen thuiswerken, al leeg. En we verwachten dat ook wanneer de coronacrisis voorbij is nog maar gemiddeld veertig procent van de werktijd op kantoor zal worden doorgebracht. Die tijd wordt dan gebruikt voor advies of om te werken aan teambuilding en kennisoverdracht.’’

2012

Toen het pand in 2012 werd geopend was het volgens hem vechten om een werkplek, terwijl er daar toch zo’n 250 van waren. Vlak voordat de vestiging in maart vorig jaar de deuren sloot met het oog op corona, werkten er nog maar 25 tot 30 mensen. De meesten van hen waren in touw voor de vestiging, de rest zat er voor de Rabobank Groep of Rabobank Groene Hart Noord.

Regionaal hoofdkantoor was het namelijk al jaren niet meer. Sinds 2015 is dat gevestigd aan het Stadhuisplein in Alphen aan den Rijn, bij de vestiging waar klanten van de bank ’van harte welkom blijven’. Net als aan de Schipholweg in Leiden.

Na de definitieve sluiting van de kantoren in Roelofarendsveen en Nieuwkoop zijn dat de dichtstbijzijnde vestigingen waar klanten terecht kunnen voor dagelijkse bankzaken en advies op afspraak. Ook benadrukt de bank dat klanten die niet in staat zijn om online te bankieren of een van de kantoren te bezoeken, een medewerker op bezoek kunnen krijgen. Verder is er deze maand een ’vermogensadviespunt’ gekomen aan de Kolfbaan 42 in Nieuwkoop voor klanten die zich willen laten adviseren over hun vermogen. Wat er met het pand aan het plaatselijke Kennedyplein gaat gebeuren is volgens Nobel niet aan de bank: „We huren het van de gemeente en hebben die huur opgezegd.”

Groot pand

Wie zich in Roelofarendsveen kan gaan vestigen, durft hij niet te voorspellen. „Misschien een zakelijke dienstverlener of een ander groot bedrijf. Want het is een groot pand: naast de drie etages boven de grond, telt het pand ook twee verdiepingen onder de grond met een restaurant en een groot auditorium.’’

Rond de ruim 150 plekken tellende parkeergarage ontstond in 2017 onrust. Het leek namelijk op dezelfde manier te zijn gebouwd als het ingestorte exemplaar bij vliegveld Eindhoven. Volgens Nobel is het nu geen issue meer: „Er bleken uiteindelijk maar twee parkeerplekken onzeker. En die zijn keurig afgezet.’’ Verder kent het pand volgens hem vooral voordelen: van de ligging direct naast de afrit van de A4 tot de duurzame bouw: „Door de goede isolatie, plaatsing van zonnepanelen en het warme- en koudesysteem zijn we aardig energieneutraal - zowel qua qua warmte als elektriciteit. Alleen kun je er volgens mij, met de snelweg op zo’n vijftig meter afstand, niet wonen. Maar misschien wil de gemeente Kaag en Braassem dat veranderen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.