Kermissen Alphen verhuizen wegens ruimtegebrek naar plekken buiten het stadscentrum

Kermisattractie bij de Thorbeckestraat in Alphen.

Kermisattractie bij de Thorbeckestraat in Alphen.© foto Taco van der Eb

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De twee jaarlijkse kermissen verdwijnen uit het stadshart van Alphen aan den Rijn. Door woningbouw is er geen ruimte meer voor grote attracties.

De traditionele Jaarmarktkermis verhuist in september naar het parkeerterrein van voetbalclub ARC in sportpark Zegersloot. De Koningsdagkermis gaat naar het Europapark in de wijk Kerk en Zanen.

Dat hebben burgemeester en wethouders besloten na een uitvoerige zoektocht naar mogelijke alternatieven voor het Aarplein en de Thorbeckestraat. Door oprukkende woningbouw is het niet langer mogelijk door grootschalig feest te vieren. ,,De huidige kermisattracties zijn zo groot dat dat niet kan’’, aldus wethouder Gerard van As.

Voor de Jaarmarktkermis gekeken naar het Burgemeester Visserpark, het parkeerterrine van ARC en het evenemententerrein aan de Zegerplas. Het parkeerterrein van ARC vindt het college dan de beste optie, ook al is dat een flink eind weg van de rest van de activiteiten van de Jaarmarkt (dit jaar op 15 september). Die vinden grotendeels in het stadshart plaats.

Het Europapark is buiten het centrum de beste plek voor de Koningsdagkermis op en rond 27 april, vindt het college. Alternatieve locaties als het Lauraplein, het Aarplein, de Paradijslaan, het Rijnplein en de Castellumstraat zijn afgevallen wegens ruimtegebrek.

De nieuwe locaties zijn vooralsnog bedoeld voor een periode van vijf jaar. Daarna wil het college de balans opmaken en kijken of de kermissen daar blijven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.