Brandweer redt een koe die in de sloot viel [video]

De zwemmende koe.

De zwemmende koe.© Politie

Annalaura Molducci
Leiden

Duikers van de brandweer hebben een koe die in de sloot was beland dinsdag met veel tam-tam uit het water gehaald.

Op het filmpje dat is gemaakt door de politie Leiden Zuid zijn eerst alleen twee koeienoren en een kop te zien. De koe ligt midden in een vrij diepe sloot en het lukt haar niet om uit het water te komen.

De zwemtocht wordt gadegeslagen door een drom koeien langs de kant. Dan gaat een duiker van de brandweer het water in. Hij maakt een hoop lawaai om de koe op te jagen. Het beest weet daardoor op eigen kracht uit het water te kruipen en voegt zich bij de andere koeien. Blijheid overheerst bij de brandweer en de politie die het geheel heeft gefilmd en op Instagram heeft gezet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens een woordvoerster van de brandweer gebeurt het regelmatig dat haar collega’s een koe uit het water halen. ,,Ze belanden ook vaak in het water omdat het plukje gras aan de wal er net even lekkerder uitziet en dat hoeft geen probleem te zijn want ze komen op eigen kracht ook weer uit. Er zijn zelfs boeren die een bord in het weiland hebben gezet waarop staat dat ze weten dat hun dieren in de sloot staan en dat ze er ook zelf weer uit kunnen komen”, zegt ze. ,,Want we worden vaak gebeld door omstanders.”

,,Maar bij deze grote dame is dat niet het geval. Het water staat hoog en je ziet haar zwemmen. Mijn collega’s hebben haar zo gemotiveerd dat ze als het ware een aanloopje neemt en zo op de wal belandt”, zegt de woordvoerster.

,,Zo’n dame moet natuurlijk niet te lang in het water liggen want dan koelt ze te veel af. Het is fijn dat we niet hebben hoeven takelen en sjorren zoals bij die koe die honderd kilometer in het water heeft afgelegd. Zij verdient wat mij betreft het eeuwige leven en een warme stal. Hoeveel een koe weegt? Nou dan heb je het al snel over zo’n vijf- tot zeshonderd kilo hoor.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.