Gekraakt of niet, Kaag en Braassem wil dat (natuur)eiland weer snel netjes wordt

Paul van der Kooij
Kaag en Braassem

Niet alleen panden kunnen worden gekraakt, ook eilanden kan dat overkomen.

Althans, dat kreeg de gemeente Kaag en Braassem te horen van de eigenaar van een (natuur)eiland nabij de Aderpolder tussen Kaag en Nieuwe-Wetering.

Toen ze hem vroeg waarom er opnieuw verschillende bouwwerken en spullen aanwezig zijn op het eiland, terwijl de gemeente vorig jaar al had geëist dat hij het in natuurlijke staat terugbrengt, meldde hij dat het niet zijn spullen zijn. Hij zou ze ook niet hebben geplaatst. Ze zouden van een persoon zijn die zijn land had ’gekraakt’. En door de ’agressieve houding van deze persoon of personen’ zou de eigenaar geen mogelijkheid zien om de overtredingen te beëindigen.

Dwangsom

Hoewel de gemeente het verhaal ’niet onaannemelijk noemt’, wil ze toch doorzetten wat ze van plan was: een dwangsom van 10.000 euro opleggen wanneer zaken als een houten terras, een steiger, enkele boten en meerdere spullen/materialen niet binnen zes weken het eiland hebben verlaten.

Want, zo redeneert ze, als eigenaar is hij verantwoordelijk voor het beëindigen van de overtredingen op zijn eiland en heeft hij daar ook verschillende middelen voor. Zo kan hij via de rechter het verwijderen van de spullen afdwingen. Ook kan hij ’aangifte doen bij de politie van de door hem beschreven informatie’.

Ooit vormde de Aderpolder met de Huigslootpolder een eiland in het Haarlemmermeer. Bij het graven van de Ringvaart werden de twee echter gescheiden: Huigsloot viel binnen de Ringvaart Haarlemmermeer en de Aderpolder erbuiten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.