Bollengemeenten kijken naar meer belastingsamenwerking

Sjaak Smakman
Teylingen

De bollengemeenten gaan kijken of de samenwerking bij de belastinginning uitgebreid kan worden met Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Die laatste drie gemeenten hebben een eigen belastingsamenwerking Gemeentelijke Belastingen Kennemerland Zuid (GBKZ) en hebben aan Lisse, Teylingen en Noordwijk gevraagd of ze de gemeentelijke belastingen niet met zijn zevenen kunnen gaan doen.

De huidige samenwerking Gemeentelijke Belastingen Bollenstreek regelt voor de drie gemeenten onder meer de huizenbelasting (ozb), rioolheffing, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, toeristenbelasting, forensenbelasting, precariobelasting en havengelden. Niet alle vier de gemeenten heffen overigens alle belastingen. Zo heffen bijvoorbeeld Noordwijk en Lisse toeristenbelasting en Teylingen niet. Hillegom is aangesloten bij Cosensus, dat voor Haarlem Haarlemmermeer en andere Noord-Hollandse gemeenten werkt.

De bollengemeenten laten onderzoeken wat samenwerking kan opleveren. Daarbij denken ze aan kostenbesparing en meer carrièremogelijkheden voor de werknemers, waardoor het makkelijk wordt om talent aan te trekken en te behouden. Eind september moet duidelijk zin of dat inderdaad het geval kan zijn.

Overigens is er al een samenwerking met de drie gemeenten in de stichting Rijk, een initiatief van de toenmalige gemeentesecretaris Willem van den Berg van Heemstede. Daarbij zijn inmiddels zestien gemeenten zijn aangesloten die gezamenlijk inkopen en daarmee flink geld besparen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.